skip to Main Content

Beers wereld: Dag school!

Nu is eindelijk die schoolvakantie afgelopen, hoor ik Beer zowat denken. Dat hij nooit meer naar school gaat is er nu wel een beetje meer ingesleten maar het deed een beetje pijn, merkte ik aan hem. Na het bos in de avond rijden we dan ook vaker even langs school om samen in koor te roepen: “Daaaag school, tot? Nooit!”.

In mijn telefoonagenda, waar hij vaak zijn cijferwensen voor een bepaalde dag inzet zag hij het staan: einde schoolvakantie.Ik had hem gelijk maar uitgelegd dat dat betekent dat hij weer op 3 vaste dagen zijn cijfers mag kopen na de dagbesteding. Vakantie staat voor Beer nu voor zowat elke dag een bezoekje aan de feestwinkel, een Hema of de Primera, als voorbeeld. Zoveel feest trek je natuurlijk ook niet meer na 6 weken dus kan daar ook weer wat meer structuur ingegooid worden.

Wel hoor ik hem nog af en toe zeggen dat de cadeauwinkel in Elst tot….? is. Ik zeg dan maar gauw dat het tot volgend jaar is in de zomervakantie. Beer hoor ik dan een snik wegwerken uit een zucht van tijd die zo snel verstreken is. Gelukkig is het gauw weer een dag dat hij weer naar de winkel mag met zowaar zijn eigen echte pinpas waar zijn moeder dan wel weer op staat omdat ik de gene ben die de financiën regelt.

Deze week is voor het eerst de Wajong gestort op Beers’ rekening. Ik moet zelf zeggen dat het wel een verademing is om al die cijfers als zakgeld van zijn eigen rekening te kunnen pinnen. Samen met de steeds vaker terugkomende baardgroei is het een teken van zijn volwassenheid. Ik zeg dan ook vaker tegen Beer dat hij vast goed gewerkt heeft op zijn dagbesteding. “Ja” zegt hij dan na een seconde nadenken met een typische Berenblik van afwezigheid met een stukje mysterie.

Lange dagen maakt hij wel nu de taxibus vroeger moet komen elke dag. De wekker gaat tegenwoordig al om 6.15 uur, wanneer het zelfs nog donker is. Ik moet dan door zijn kamer om naar de keuken te komen en hoor aan zijn stem die “Goeiemorgen” zegt dat ik hem wakker heb gemaakt. Snel de rijstwafels met witte chocopasta, douchen en de boterhammen met yoghurt en een appel naar binnenwerken en de taxi komt precies om half 8. na 5 uur in de namiddag komt hij pas weer terug. Beer werkt hard en verdient dus zijn beloningen in cijfers, vinden we samen.

Binnenkort mag hij zelfs 2 weekenden gaan logeren in een ander huis op het zelfde terrein van zijn dagbesteding. Ik schrok een beetje toen ik begreep dat hij dan 2 vrijdagen van half 8 ’s ochtends tot maandag na 5 uur in de middag weg zal zijn. De andere 2 weekenden is hij gewoon thuis zonder zaterdagopvang dus die kan ik dan inhalen met leuke dingen doen.

We gaan snel samen even kijken daar, hoe hun tuin is. Ik begreep een dag na het gesprek dat ze even vergeten waren te zeggen dat de tuin niet is afgesloten. Nou weet ik dat Beer niet zo snel meer weg gaat lopen maar het idee dat hij 80 procent van zijn tijd daar in de tuin wil spelen lijkt me lastig als daar telkens een begeleider toezicht moet gaan houden.

Ook begreep ik dat Beer de jongste is en dat er geen speeltoestellen aanwezig zijn. Ik zei nog wat lacherig dat ik Beer nog niet in de tuin zag zitten voor alleen een kopje koffie met een krant. Misschien komen de bewoners nooit in de tuin maar Beer kennende, die is nog een klein kind die met zijn handen in het zand wil zitten spelen. Ik bestel dus maar gewoon een extra mini trampoline voor de dagen dat hij daarheen gaat. Vonden ze een goed plan.

Het voelt nog niet helemaal lekker nu ik hoorde over de tuin. Maar een keuze heb ik niet erg begreep ik uit de vele keren dat ik kreeg te horen dat er nog 23 kinderen op de wachtlijst staan voor het logeren. Dus dat ik maar blij mag zijn dat Beer 2 weekenden krijgt. Ik vond zelf stiekem dat we daar wel recht op hadden nadat Beer al vanaf 2013 op de lijst staat voor een extra logeerweekend.

Straks ga ik naar een ouder bijeenkomst op de nieuwe middelbare school van het zusje. Een hele nieuwe wereld waar ik merk hoe ontzettend leuk het voor haar is. Totaal niet nerveus en met verhalen komt ze thuis die ik probeer niet te opvallend uit haar te trekken, natuurlijk. Ze gaat er een kunstmaster doen, ze mag haar eigen vakken indelen en ik krijg het idee dat ze daar als een vis in het water is. Wel moet ik ietsje eerder weg zodat ik Beer kan opvangen als die thuis komt na zijn werkdag. Dan gaan we maar weer naar snackbar Leo, die eigenlijk Nico heet voor de frietjes met Cola. Vieren dat het weekend is.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X