skip to Main Content
Beer Is Jarig #BeersWereld #autisme

Beer is jarig #BeersWereld #autisme

Toen Beer nog in mijn buik zat, had hij het daar wel leuk en gezellig, denk ik. Zo bleef hij ruim een week langer zitten en trok makkelijk zo’n 50 uur voor de bevalling uit. Dat hij met een puntig hoofd ter wereld kwam met wat beurse plekken was dan ook geen wonder.

Ik was zelf ook behoorlijk beurs en kon een week niet lopen of meer doen dan hem aan de borst houden en met moeite een luier verschonen. Gelukkig was het waar wat mijn moeder altijd zei – met een verschrikt hoofd, kijkend over haar schouder als mijn zusjes en ik vroeger op TV een vrouw zagen bevallen die enorme kreten van pijn uitbracht; “het valt in het echt allemaal mee hoor! Die pijn ben je zo vergeten!”. Zij had 5 kinderen gebaard en had recht van spreken.

Op de oude Koninginnedag werd Beer 17 jaar. Voor Beer zelf was het niet echt iets om naar uit te kijken. De laatste jaren krijgt hij wekelijks zoveel cijfers van verschillende winkels dat hij met moeite een verjaardagsreeks er uit kon brengen (en ik maar zeggen dat hij het in mijn mobiel moet opschrijven vanwege het vast en zeker vergeten aan mijn kant).

Kadootjes

De cijfers waren snel gevonden en ik kon het niet laten bij een naar wierook ruikende winkel een prachtig klinkend duur windorgeltje te kopen. Ik weet dat cadeaus waar hij niet om heeft gevraagd snel in een hoek verdwijnen en absoluut geen enkele aandacht van hem krijgen, maar ik kocht het toch. De avond voor zijn verjaardag hing ik slingers met grote getallen 17 op in de gang voor extra feestelijkheid.

En toen was het de volgende ochtend. Ik hoorde hem al om iets over 6 uur geluiden maken. Ik had de vorige avond al met zijn zusje afgesproken dat zij mocht uitslapen als Beer zijn cadeautjes uitpakt. Voor haar zijn al die cijfers niet erg interessant meer.
Het duurt met het zingen ook bij elkaar een paar minuten..

Cijfers opblazen

Natuurlijk liet hij het windorgeltje dwars liggen om zich vervolgens vol overgave te storten op het opblazen van een enorme blauwe 5, een gouden opblaas 0, en een blauw kaarsje 8 (ik had ook nog een roze 1 en de roze 7 in huis gehaald voor de taart of zo). Daarna ontbeten we met de echte hazelnootslagroomtaart, de enige die hij lekker vindt.

Dan het plan, wat te doen als je jarig bent..

Berendingen

Ik had zijn vakantieopvang afgezegd zodat hij een echt jarig dagje zou hebben. Wat mooi uitkwam, was dat zijn zusje bij een vriendinnetje kon logeren dus de dag kon worden besteed aan echte Berendingen die je doet als je 17 jaar oud bent.

Bij de kassa van de binnenspeeltuin waar Beer al een tijd niet gezien was, keek de jongen ons wat beduusd aan. Het is niet erg gebruikelijk een kaartje te willen kopen voor een grote Beer, waar de maximale leeftijd van de klant 12 jaar is. Beer hoorde de twijfel en kraamde een ongemakkelijk geluid uit.

Gelukkig kwam de eigenaar al snel aan om ons met een brede glimlach zonder te betalen naar binnen te laten. “Neemt u ook maar een extra kopje koffie!”. Ik voelde een enorme glimlach en verbazing opkomen met een bijgaand warm gevoel en vertelde knullig dat Beer ook nog jarig was. Ik vroeg Beer of hij dankjewel kon zeggen voor het mooie gebaar, Beer zei: “fijne verjaardag en gefeliciteerd!”

Bouwmarkt

Na een aantal uren en twee blaadjes te hebben gelezen kon ik concluderen dat het tot nu toe een zeer geslaagde verjaardag was.
Beer mocht ook nog bij de bouwmarkt naast de speeltuin een grote grijze 3 uitzoeken die bijna 19 euro was.
Tja, je wordt maar 1 keer 17 jaar.

Een feest geven voor Beer, dat komt vast nog wel want ik weet dat hij toch wel op zijn kamer blijft zitten om af en toe naar de woonkamer te lopen om te zien of iedereen in een mooi net rondje zit.

In de avond, na lekker pizza te hebben gegeten op zijn kamer hoorde ik het windorgeltje mooie geluiden maken.
“Dag verjaardag, tot de volgende…?”

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X