Basis tips voor mensen die vanaf afstand mantelzorgen

tips voor mantelzorgTijdens de zorg voor mijn vader ben ik me er vaak van bewust wat een geluk wij hebben, dat mijn zussen en ik in hetzelfde dorp wonen als mijn vader. Het komt tegenwoordig namelijk maar al te vaak voor dat kinderen in een andere plaats of zelfs provincie gaan wonen. Maar wat gebeurt er als één of beide ouders in een fase van hun leven komen, waarin zij kwetsbaarder worden en jouw zorg hard nodig hebben? Wat kun jij dan doen om toch voor hen te zorgen en niet met een enorm schuldgevoel te hoeven leven omdat je er niet elke dag voor hen kunt zijn? In dit blog geef ik een paar praktische tips om toch een waardevolle bijdrage aan de zorg te kunnen leveren, ook al ben je niet dichtbij:

 

 

 • Zorg dat er iemand (of meerder personen) in de omgeving van je ouder(s) stand by kan staan, in geval van calamiteiten. Vraag hen om met regelmaat voor je te checken of alles goed gaat.
 • Help met (achterstallige) klusjes in en om je ouderlijk huis.
 • Help met een slimme voorraad boodschappen aanleggen. (Denk dan vooral aan houdbare dingen, schoonmaakmiddelen, toiletartikelen, wc papier, etc)
 • Regel thuishulp. Dit kan aangevraagd worden bij de gemeente (emo loket) waar je dierbare woont.  Je betaald hiervoor altijd een eigen bijdrage, afhankelijk van het inkomen van je ouder(s) De huisarts kan een indicatie voor je opstellen.
 • Regel een manier om maaltijden bij je ouder(s) te laten bezorgen. Denk dan bijvoorbeeld aan Tafeltje Dekje.
 • Regel vervoer voor je ouder(s) om naar huisarts, specialist of andere zorg instantie te gaan. Ook vervoer naar verjaardagen of andere sociale bijeenkomsten kunnen geregeld worden. Je kunt hiervoor terecht bij bedrijven die WMO taxi vervoer regelen. Informeer eens bij de gemeente van je ouder(s) . Zij kunnen je wellicht op weg helpen.
 • Regel dat er iemand komt om te helpen met persoonlijk hulp als wassen en aankleden, elastische kousen aandoen, medicijnen geven, in en uit bed halen. Er zijn verschillende thuiszorg instanties die dit kunnen doen en waar je zelf contact mee kunt opnemen. Je hebt hiervoor geen verwijzing van een arts nodig. Deze zorg wordt volledig vergoed door de basis zorgverzekering van je ouder(s). .
 • Je moet jezelf goed afvragen of je ouder nog zelfstandig naar medische afspraken kan, of dat het misschien beter is dat er iemand mee gaat. Denk dan aan een familielid, vrienden of andere bekende, die deze taak op zich kan en wil nemen. Ik zou daar persoonlijk altijd voor kiezen. Twee mensen horen altijd meer dan één!
 • Maak machtigingen voor bank- en spaarrekeningen in orde, zodat jij toegang hebt.
 • Heeft je ouder wellicht hulp nodig bij zijn of haar geld zaken? Misschien kan jij beter regelen dat rekeningen netjes betaald worden en dat je ouder over cash geld beschikt. Of misschien ken je iemand in de omgeving van je ouder die je dat toevertrouwd?
 • Help met het inrichten van een medicijndoos, zodat deze op de juiste dag en tijd kunnen worden ingenomen. Lukt dit niet meer zelfstandig, kijk dan of iemand in de omgeving van je ouder(s) hierop wil toezien of vraag het de thuiszorg.
 • Kijk eens goed in het huis van je ouder(s) en check of alles nog wel veilig is. Doen alle sloten het?  Zijn er rookmelders? Zijn er geen obstakels waar je ouder(s) over zou(den) kunnen vallen? Doet alle verlichting (ook buiten) het? Is het huis inbraak gevoelig? Kortom, let op zaken die onveilig zouden kunnen zijn.
 • Ook al ga je wanneer je kunt, zorg daarnaast nog voor bezoekjes van oude bekenden of andere familieleden.
 • Misschien heb je ook wel iemand in de omgeving van je ouder(s) die bereid zijn om af en toe iets leuks met hen te gaan doen, shoppen, museum of een fijne wandeling. Of – als dat allemaal niet meer mogelijk is – regel een vorm van dagopvang.

Handige links voor verpleging en verzorging aan huis vind je hieronder:

Rijksoverheid – verpleging en verzorging thuis

Rijksoverheid – ondersteuning gemeente WMO

Misschien lees je dit blog en heb je zelf inmiddels al een schat aan ervaring, als het om praktisch mantelzorgen op afstand gaat. Deel dan asjeblieft je ervaringen in een reactie onder dit bericht. Zo zorg je ook weer voor een lotgenoot. Heel waardevol. Dankjewel alvast!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top