Autorijden met dementie?

Na het dramatische ongeval dat op 29 april jl. werd veroorzaakt door een 87-jarige man, laait de discussie op: moet de keuring van het rijbewijs niet veel strenger? En zodra dementie wordt geconstateerd, moet het CBR dan niet onmiddellijk ingrijpen? Uit ervaring weet ik als geen ander hoe angstig het voor mantelzorgers is, om je vader met dementie in een auto te zien rond rijden. Ondanks dat de geriater had verteld dat het CBR werd ingeschakeld na de diagnose, heeft het nog zeker anderhalf jaar geduurd voor we papa zelf zover hadden om de auto weg te doen. Een vreselijke tijd was dat en van het CBR hebben we in die periode nooit iets vernomen..

Hans van Maanen uit Bleiswijk moest het ook jarenlang met lede ogen aanzien. Zijn 76-jarige vader Cornelis werd verwarder en trager, maar reed nog stug rondjes in zijn auto. “Achteraf bleek dat hij zware alzheimer had. Ongelooflijk dat hij nog achter het stuur mocht zitten. Een gevaar op de weg.”
Op zijn 75ste had de vader van Hans nog een keuring gehad. Momenteel is het zo geregeld dat mensen vanaf 75 jaar zich moeten laten keuren door een arts. Als de keuring goed gaat, wordt het rijbewijs weer met vijf jaar verlengd.

Zo ging het ook bij de vader van Hans. Niets aan de hand, zei de keuringsarts. “Mijn vader was daar maar al te blij mee en bleef lekker doorrijden. Hij hield van zijn vrijheid.”
Maar in een jaar kan hoop gebeuren, weet Hans. Zijn vader ging hard achteruit. Dat zag je terug in zijn rijgedrag. “Als je bij hem in de auto zat, reed hij niet per se langzaam. Maar hij reageerde vooral heel traag. Als er opeens een auto van rechts kwam, zag hij dat veel later dan de bijrijder. Zijn reactievermogen was erg achteruit gegaan.”

Hans en zijn broers en zussen waren het erover eens: pa moest uit de auto. “De druppel was een bewuste middag waarop mijn vader bijna een ongeluk had veroorzaakt. Mijn broer zat er naast. Gelukkig ging het net goed. Maar het scheelde weinig of mijn vader had een groot ongeluk veroorzaakt.”
Hans ging met zijn vader naar de huisarts. “Die constateerde dat mijn vader een snel verergerende vorm van alzheimer had. Hij vond het totaal onverantwoord dat hij nog rondjes reed.”

Van Maanen is bestuurslid van de Vereniging voor Verkeersslachtoffers. Hij pleit voor een jaarlijkse keuring voor automobilisten boven de 70. Ook andere clubs hebben oren naar zijn plan. De ANWB, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en Veilig Verkeer Nederland hebben een werkgroep opgericht waarin de bejaarde automobilist centraal staat.

Carolien Reindel van de Vereniging voor Verkeersslachtoffers: “We zijn aan het bekijken of de huidige regels rond de keuring nog wel afdoende zijn. Ik sluit niet uit dat we strenger gaan bekeuren. We moeten dat gaan onderzoeken.”

regels

Bron: RTLNieuws.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

 1. Wij hebben geen groot bereik op de Ftd site, ik leg deze vraag hier neer.
  Gediagnostiseerd Ftd en fietsen.
  Vele lotgenoten zijn al uit de auto door onvoorzichtig rijden dementie /Ftd.
  Maar nu loopt lotgenoot met de vraag: en fietsen dan Carer, het lijkt zo goed te gaan.
  Hebben jullie er ervaring mee, fietsen jullie nog? Hoe gaat dat, gevaar /aanrijding /Verzekering. Wij horen het graag.

  Als Carer samen met de lotgenoten Ftd willen wij ook gastcollege geven over fronto-temporaal dementie aan het CBR hoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top