Ik heb een autistisch kind: ‘Leven of overleven?’

Soms zijn er van die weken die zo snel voorbij vliegen dat als je terugkijkt je je afvraagt wat je eigenlijk gedaan hebt. Ik moest denken aan een quote die ik laatst las : “Ouder zijn van een kind met autisme is topsport”. Tijdens de Olympische spelen hoorde je sporters vaak vertellen hoeveel tijd en energie zij in hun sport steken om tot een top resultaat te komen. Wij, als ouders van een kind met autisme steken deze tijd en energie ook in onze kinderen. Er is echter een verschil, wij doen het naast een baan en/of de opvoeding van nog andere kinderen. Het is dan ook niet zo vreemd dat ik me af en toe uitgeput voel. En juist op die momenten als jezelf niet op je best bent vraagt Christy des te meer aandacht. Alsof ze voelt dat er iets anders is met papa of mama. Om dan rustig te blijven en vol geduld is dan soms super moeilijk. Je kunt eigenlijk nooit verzwakken want Christy vraagt altijd aandacht. Als Christy wakker is vraagt ze jouw attentie. Het is fijn als je dan samen bent zo dat je af en toe elkaar even kunt aflossen en even kunt ademhalen en even nieuwe energie kunt op doen. Ik heb dan ook enorm respect voor alle alleenstaande moeders die dit allemaal alleen moeten doen.
Als ik af en toe mijn leven overdenk dan denk ik dat het meer overleven is. Je loopt vaak op je tenen en je voelt vaak het plafond van je kunnen. Toch heb ik de laatste jaren geleerd om de lat steeds iets hoger te leggen en daardoor meer balans te vinden. Ook is het een kwestie van acceptatie dat je een deel van je eigen belang inlevert. Er zijn bepaalde dingen die gewoonweg niet meer kunnen, maar is dat erg? Nee, ik vind van niet want het heeft een ultiem doel, mijn dochter met autisme een waardig bestaan te geven, dat is waar je als ouders voor gaat. Dus is het leven met een kind met autisme zwaar? Ik zeg volmondig Ja. Daarom ben ik zo blij met deze pagina. Ik put veel kracht uit alle reacties en ervaringen van jullie allemaal. Ik ben er ook van overtuigd dat wij samen heel veel kunnen bereiken en elkaar kunnen steunen. Het project “vliegen met autisme” is hier een voorbeeld van, de medewerking die ik om mij heen ervaar is hopelijk het begin van een olievlek die zich uitbreid waarbij wij nog meer begrip kunnen kweken voor onze geweldige kinderen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top