skip to Main Content
Autisme Bepaalt Niet Wie Je Bent

Autisme bepaalt niet wie je bent

Ik ben een jonge moeder van een autistisch jongetje. Hij is vier jaar oud, hij heet Sam en hij vindt communicatie moeilijk.

Toen hij een jaar oud was had ik al het idee dat er iets met hem aan de hand was, want hij stopte met praten en bleef zijn hoofd maar op de vloer en tegen de muren bonzen.

Het proces dat volgde om uit te vinden wat er precies met hem aan de hand was bleek hartverscheurend, voornamelijk vanwege de wrede wereld waarin we leven vandaag de dag.

Nu hij vier is zijn we zover dat hij wel wat woorden zegt. Hij houdt niet van lawaai of van veel mensen tegelijk. Het is echt moeilijk om hem mee te nemen naar een winkel, waar mensen, die zich niet bewust zijn van waar ik mee te kampen heb met hem in een openbare ruimte, vaak meteen een oordeel vellen over mij en mijn zoon.

Hij gaat naar therapie en naar school. Tot nu toe gaat het goed maar ik ben wel bang voor wat er zou kunnen gebeuren als hij in een hogere klas komt. Hij vindt het prettig als alles op een specifieke, voor hem bekende manier gaat. Zijn eten, hoe hij slaapt en wat hij draagt. Iets dat voor de meeste mensen onbelangrijk is, bijvoorbeeld de manier waarop een kussen op een stoel of bed ligt, is voor hem juist heel belangrijk. Hij kan flink van slag raken als het anders ligt dan hij gewend is.

Als zijn verzorger leer ik steeds meer over de manier waarop hij denkt en hoe hij de wereld ziet. Hij ziet geen pijn of zorgen. Autistische kinderen zijn fantastisch en geweldig grappig. Ik ben mantelzorger omdat ik mijn zoon nooit zal laten vallen. Zelfs op zijn slechtste dagen heb ik het gevoel dat ik met hem mee wil huilen, omdat ik de dingen zo graag zou willen zien en voelen zoals hij ze ziet en voelt. Hij lijkt alleen in zijn hoofd, maar ik denk dat hij toch ergens weet dat ik er altijd voor hem zal zijn.

Ik ben er zeker van dat hij, met de juiste steun van mensen die hem begrijpen, nog ver kan komen in de wereld. Autisme bepaalt niet wie je bent.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Dankjewel Mariette,

    Ik voel met je mee. Ik ben bijna 85 jaar, maar jij hebt mijn gevoel voor autisme vergroot!

    Ik wens je wijsheid en liefde, Rud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X