Autisme bepaalt niet wie je bent #mantelzorgverhaal

Ik ben de moeder van een autistisch jongetje. Hij is vijf jaar oud, zijn naam is Davey en hij heeft moeite met contact maken en communiceren. Ik merkte dat hij misschien een probleem had toen hij pas één jaar oud was. Opeens hield mijn kleintje op met babbelgeluidjes en begon hij met zijn hoofd tegen muren en tegen de vloer te bonzen.

Ik vond het een zwaar proces om door de hele molen van artsen en specialisten heen te moeten en om zijn precieze diagnose te krijgen. Het brak mijn hart voor mijn lieve mannetje, want we leven in een moeilijke wereld.

Maar inmiddels kan mijn kleine kerel een paar woordjes zeggen. Hij houdt niet van harde geluiden om zich heen en hij kan er niet tegen om met veel mensen samen te zijn. Het is heel lastig om met hem naar een winkel te gaan, ook omdat andere mensen natuurlijk niks van onze situatie afweten en heel makkelijk met hun oordeel klaar staan.

Hij gaat naar therapie en hij gaat naar de kleuterschool. Ik maak me zorgen wat er gebeurt als hij in een hogere groep komt. Alles moet voor hem op een bepaalde manier gaan, en als het een beetje afwijkt, gaat het mis. Zijn eten, de manier waarop hij slaapt, de kleren die hij draagt, de manier waarop de kussentjes op de bank liggen.

Als mantelzorger leer ik veel over de manier waarop mijn zoontje denkt en hoe hij de wereld ziet. Hij ervaart geen pijn en geen zorgen. Tegelijkertijd heb ik soms het gevoel dat ik alle zorgen van de wereld moet dragen.

Autistische kinderen zijn geweldig en grappig. Ik ben mantelzorger en ik zal mijn zoon altijd helpen. Zelfs op zijn allerheftigste dagen. Dan wil ik met hem huilen want ik wou dat ik de wereld eens vanuit zijn perspectief kunnen zien en voelen.

Dit mantelzorgverhaal werd verteld door Natasja Venema

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top