Apple en Autisme

April is Autisme maand, en op 2 april was het alweer de achtste Wereld Autisme Dag.

Met twee nieuwe video’s levert Apple een bijdrage aan April Autisme Maand. Vanzelfsprekend is het reclame voor het bedrijf zelf, maar in de filmpjes ligt de nadruk meer op de hoofdrolspeler dan op het daadwerkelijk promoten en verkopen van de producten.

Degene waar het in de twee korte filmpjes over gaat is Dillan Barmache, een Autistische tiener die niet kan praten. Voordat de apps en producten die speciaal voor Autisme zijn ontwikkeld beschikbaar waren, was Dillan geheel niet tot verbale communicatie in staat. Sinds hij zijn iPad en de speciale apps gebruikt, wordt dat wat in één van de filmpjes wordt gezegd overduidelijk: “Het feit dat Dillan niet kan praten, wil niet zeggen dat hij niets te vertellen heeft.”

Dillan heeft dezelfde gedachtes en ambities als andere tieners, maar hij kan zichzelf niet op dezelfde manier uiten. “Sommige mensen snappen niet dat ik hersens heb,” zegt hij in de film. “Het enige dat zij zien is iemand die geen grip op zichzelf heeft.”

Dillan gebruikt een iPad en Ondersteunende Communicatie (OC) apps. Deze term werd in 1994 door Van Balkom en Welle Donker voorgesteld als equivalent van het Engelse “Augmentative and Alternative Communication” (AAC). OC is het terrein van transdisciplinaire praktijk en onderzoek in het gebruik van technieken, strategieën en symbolen om ondersteuning te geven aan personen die beperktheden ondervinden om te communiceren via natuurlijk spraak of conventioneel handschrift. (Bron: SMOG – Spreken Met Ondersteuning van Gebaren door Filip Loncke, Martine Nijs & Louise Smet). Apple heeft deze ondersteuning in bepaalde apps toegepast, en stelt mensen met bovengenoemde beperkingen in staat hun gedachten en gevoelens te uiten.

In de app store zijn de verschillende “Voices of Autism” apps te vinden, waaronder Proloquo4Text. Dit is een op tekst gebaseerde OC app, die door Dillan in de film gedemonstreerd wordt. De toepassing bestaat uit slechts één aanpasbaar scherm waarmee non-verbale mensen in staat worden gesteld om met anderen te converseren, met behulp van natuurlijk klinkende stemmen in 18 verschillende talen.

Dillan, die zijn eigen leven beschreef als “eenzaam” en “hel”, zegt dat het gebruik van de iPad met de apps zijn leven compleet heeft veranderd. “Ik kan nu met anderen converseren, en mensen kunnen eindelijk zien en horen wie ik eigenlijk ben.”

De twee filmpjes kun je hier bekijken:

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top