Alzheimer-onderzoek: wie geen pindakaas ruikt… #grappig #wetenschap

alzheimer onderzoek pindakaasAlzheimer ontdekken met pindakaas? Het schijnt te kunnen. Een simpel testje met het bruine goedje toont aan of je aanleg hebt voor Alzheimer. Althans, volgens onderzoekers van de Universiteit van Florida. Dat meldde NED7, het onlineplatform over zorg en ouderen.

Het schijnt dat mensen met beginnende Alzheimer de geur van pindakaas minder goed ruiken met hun linker neusgat dan met hun rechter neusgat. De reukzenuw, die signalen vanuit de neus naar de hersenen geleidt, is verantwoordelijk voor deze constatering. Onderzoekers van de Universiteit van Florida berichten hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Neurological Sciences. Dat de reukzenuw als één van de eerste hersenzenuwen wordt aangetast bij mensen die Alzheimer hebben, is al langer bekend. Om dit verder te onderzoeken stelden de wetenschappers een aantal Alzheimerpatiënten bloot aan de geur van pindakaas.

Omdat de geur van pindakaas heel herkenbaar is en pindakaas overal te verkrijgen is besloot men dit broodbeleg te gebruiken bij het onderzoek. De proefpersoon houdt één neusgat dicht en sluit z’n ogen. De onderzoeker houdt een potje pindakaas onder de neus van de proefpersoon en vraagt welke geur hij of zij ruikt. Ruiken ze niets dan wordt het potje steeds iets dichterbij de neus gehouden. De test werd met beide neusgaten uitgevoerd.

Linkerneusgat

Wat blijkt? Alzheimerpatiënten ruiken de pindakaas met hun linker neusgat pas op vijf centimeter afstand van hun neus. Met hun rechter neusgat roken ze de geur al op zeventien centimeter afstand. Onderzoekster Jennifer Stamps van de Universiteit van Florida zegt: “Door op deze manier patiënten te bestuderen die de eerste tekenen van dementie vertonen kunnen we het onderzoek verder uitbreiden.”

Bron: Ned7

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top