Alzheimer, een ontwikkelingsstoornis?

In het tijdschrift Neurology werd de afgelopen week een artikel gepubliceerd waarin werd gemeld dat een team van onderzoekswetenschappers structurele verschillen hebben aangetroffen in de hersenen van mensen die een genetisch risico hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Een van de bevindingen: personen met een bepaald gen, dat maakt dat zij meer kans hebben om de ziekte te ontwikkelen, blijken vaak een kleinere dan normale hippocampus te hebben. Dit is het gebied van de hersenen waar herinneringen gevormd en behouden worden. Aan dit onderzoek deden meer dan 1100 mensen mee. De deelnemers waren kinderen en jongvolwassenen, waarvan de jongsten drie en de oudsten twintig jaar waren.

Deze bevindingen doen vermoeden dat vroege tekens van Alzheimer al aanwezig zijn in de hersenen van iemand die een genetische aanleg voor de ziekte heeft, tegen de tijd dat die persoon naar de kleuterschool gaat.

Tot nu toe heeft Alzheimer onderzoek zich voornamelijk gericht op de verschijnselen die op latere leeftijd optreden, zoals de karakteristieke eiwitten die zich in de hersenen ophopen. Experimentele medicijnen, speciaal gericht op die symptomen, zijn teleurstellend gebleken. Een relatief nieuwe theorie is dat de ziekte van Alzheimer een ontwikkelingsstoornis is, die veel eerder in het leven begint.

Er is tot op heden nog niet voldoende bewijs en er is meer onderzoek nodig, maar op zich is dit zeker een intrigerende hypothese.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top