skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt:”Het Is Omhoog En Niet Naar Beneden” #dementie #wennen

Als mijn vader vertelt:”Het is omhoog en niet naar beneden” #dementie #wennen

De eerste tijd na de verhuizing is behoorlijk verwarrend geweest voor papa. Logisch ook. De omgeving is nieuw, er zijn veel nieuwe gezichten en het leefritme is totaal anders dan hij thuis gewend was. Al met al vinden we dat papa het hartstikke goed doet in de Hogeweyk. Ik zei het al eens eerder: papa is een ster in aanpassen aan nieuwe situaties. Een echte over-leveraar, door alles wat hij in zijn leven heeft meegemaakt.

Hij accepteert de nieuwe situatie snel maar hij kan ook ineens intens verdrietig zijn en hij vraagt dan steeds of je hem meeneemt naar huis, als je weggaat. Hoe moeilijk het ook kan zijn, vaak helpt afleiding beter dan uitleggen waarom hij in de Hogeweyk zit. Papa heeft namelijk totaal geen ziekte inzicht. Volgens hem mankeert hij niets en kan hij prima zelfstandig thuis wonen. Vaak zegt hij: “Ik moet naar huis want mijn honden zitten alleen.” Soms denkt hij zelfs dat wij nog bij hem wonen en – daar heb ik zelf de meeste moeite mee – dat mama thuis op hem wacht.

Hoe het ook zij, het leven in de Hogeweyk gaat gewoon door. Hij zit er nu al bijna 6 weken. Goede dagen wisselen af met minder goede. Papa begint wel meer en meer te wennen en op zijn iets meer ‘heldere ‘ dagen beseft hij dat ook prima: “Het gaat omhoog, in plaats van naar beneden”, zegt hij er zelf over.

Tijdens dit bezoek had hij zo’n heldere dag en ik filmde ons gesprekje. Een gesprek met af en toe een vreemde wending: straf omdat je ziek bent, lager in de voeding gezet worden(?) maar ook dat de organisatie in de Hogeweyk heel erg goed is. En dat laatste is absoluut waar!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X