skip to Main Content

Als mijn vader vertelt: ‘De weg kwijt’ #dementie

Mijn vader gaat harder en harder achteruit, qua dementie. Ik heb dan ook even geen filmpjes gemaakt. Af en toe merk ik dat ik er moeite mee begin te krijgen, als papa zo verward is. Gesprekken zijn dan niet echt goed mogelijk. Tot vandaag… Ineens kon het weer. Of nou ja, een soort van. We proberen het. Laten we het daar maar op houden.

Afgelopen week was papa in alle staten. Een dag lang was hij er van overtuigd dat hij ’s nachts gedwaald had en dat hij uiteindelijk door de politie was thuis gebracht. Hij vertelde alles tot in detail. Maar zo geloofwaardig, dat ik uiteindelijk de meldkamer van de politie maar heb gebeld. We wilden natuurlijk wel zeker weten.

De agente van de meldkamer was alleraardigst en toonde begrip voor mijn – toch wat –  warrige verhaal. Vader dement en in de war die beweerd dat hij midden in de nacht was thuisgebracht door de politie. Dochter – ook in de war maar bovenal geschrokken – die graag wil weten of dit waar is. Het schijnt vaker voor te komen. De agente keek er in elk geval niet van op.

Ze heeft vervolgens haar collega’s gebeld om te vragen of er die nacht een melding was binnen gekomen. Dat was (gelukkig) niet het geval. Ik voelde me vrij lullig om hen voor niets lastig te vallen. “Lang leve de participatiemaatschappij, waarin oudere, zieke en verwarde mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen”. Dat waren letterlijk haar woorden. En er nog heel lief achteraan: “Geen probleem, zit er maar niet mee. Bij twijfel gewoon weer bellen!”

Papa gaat al een maand of drie niet echt meer naar buiten. In die tijd misschien nog een keer of drie, voor een rondje met de hond. Hij is de weg kwijt!

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X