
Als mijn vader vertelt: Trouwdag
Dementie blijft iets wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wie er dezelfde dag op visite geweest is, maar nog wel waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft.
Het samen ophalen van herinneringen kan heel positief werken. Het doet een beroep op hetgeen de persoon met dementie nog kan en weet. Het is voor mensen die voortdurend geconfronteerd worden met een afnemende geheugencapaciteit, een verademing om te ondervinden dat zij nog wel in staat zijn bepaalde dingen van vroeger te vertellen. Het ophalen van herinneringen is een inspirerend middel om op een fijne manier contact te hebben met mensen met dementie. Je kan er samen echt veel plezier aan beleven
Toen ik opperde dat ik het leuk zou vinden om korte filmpjes van onze gesprekken te maken, was hij meteen enthousiast. “Leuk voor later, Mallijn” zei hij me. Alsof het om de 8mm filmpjes gaat, die hij vroeger van ons als kind altijd maakte.
In de afgelopen vier jaar is mijn vader veel kwijt geraakt, qua geheugen. Maar mijn vader is een slimme man. Hij camoufleert een hoop, waardoor het vaak lijkt of het allemaal nog reuze meevalt. Totdat je gericht vragen gaat stellen. Over speciale dagen als verjaardagen of zijn trouwdag bijvoorbeeld. Dan merk je pas dat hij steeds meer herinneringen kwijt raakt. Gelukkig weet hij nog wel dat hij met de liefste getrouwd was…
Dit bericht heeft 0 reacties