skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: ‘Spikey’ #dementie

Als mijn vader vertelt: ‘Spikey’ #dementie

De ‘Als mijn vader’ filmpjes gaan over de dementie van mijn vader. Dementie blijft iets heel wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Hoe ga je daar als persoon met de ziekte (maar ook als mantelzorgers) mee om? Om een klein beetje een idee te geven, film ik mijn vader elke week. Voor onszelf om te kijken of (en hoe) hij achteruit gaat maar ook voor anderen. Om er lering uit te trekken, te herkennen maar ook om te laten zien dat er niets engs of geks aan is. Mijn vader vergeet steeds meer. Maar met een beetje hulp van zijn kinderen, redt hij zich tot nu toe nog prima thuis.

Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wat hij gisteren gegeten heeft, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft.

Mijn vader vindt het heel fijn om te kletsen. Lekker samen aan de eettafel, met een ‘bakkie troost’ en een sigaartje, heerlijk bomen over vroeger. Zijn ogen stralen dan warempel weer. Toen ik opperde dat ik het leuk zou vinden om korte filmpjes van onze gesprekken te maken, was hij meteen enthousiast. “Leuk voor later, Mallijn” zei hij. Alsof het om de 8mm filmpjes gaat, die hij vroeger van ons als kind altijd maakte.

In de afgelopen 4,5  jaar is mijn vader veel kwijt geraakt, qua geheugen. Maar mijn vader is een slimme man. Hij camoufleert een hoop, waardoor het vaak lijkt of het allemaal nog reuze meevalt. Toch merken we steeds vaker dat hij meer en meer vergeet. Simpele vragen over zijn hondje bijvoorbeeld, worden steeds moeilijker…

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X