skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: ‘Ze Pakken Alles Af, Joh!’ #dementie

Als mijn vader vertelt: ‘Ze pakken alles af, joh!’ #dementie

Dementie blijft iets wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wat hij gisteren gegeten heeft, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft.  Het blijft een lastig gegeven. Voor degene die de ziekte heeft maar ook voor de mensen die  voor een persoon met dementie zorgen.

In de wekelijkse video-gesprekken met mijn vader, komt de ziekte dementie zo af en toe ter sprake. Meestal begin ik er even over. Papa reageert daar dan vaak afwisselend lacherig, bozig en verdrietig op. Hij heeft moeite met het accepteren van zijn ziekte en roept dan vaak:’ Ik ben echt niet achterlijk!’ Laatst vertelde hij dat zijn oma ook een vorm van dementie had. “Maar daar spraken we nooit over, Mallijn. Dan was het er ook niet…” Schrijnend vind ik dat.

Anders is het als papa zelf over zijn dementie begint. Zoals in dit filmpje, waarin hij ineens zegt dat alles van hem af genomen wordt…

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X