skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: ‘Op Zoek Naar Mama’ #dementie

Als mijn vader vertelt: ‘Op zoek naar mama’ #dementie

Dementie blijft iets wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wat hij gisteren gegeten heeft, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft.

Mijn vader vindt het heel fijn om te kletsen. Lekker samen aan de eettafel, met een ‘bakkie troost’ en een sigaartje, heerlijk bomen over vroeger. Zijn ogen stralen dan warempel weer. Toen ik opperde dat ik het leuk zou vinden om korte filmpjes van onze gesprekken te maken, was hij meteen enthousiast. “Leuk voor later, Mallijn” zei hij me. Alsof het om de 8mm filmpjes gaat, die hij vroeger van ons als kind altijd maakte.

Zoals de meeste mensen wel weten, is mijn moeder 4,5 jaar geleden vrij plotseling overleden. Dat was natuurlijk een enorme schok voor ons allemaal. Voor mijn vader was het echter de grootste ramp die hem kon overkomen. Niet alleen verloor hij zijn echtgenote en maatje maar zij bleek al een tijdje zijn baken in de tijd dat zijn vergeetachtigheid steeds erger werd.

Papa en ik hadden het de eerste jaren na haar overlijden vaak over mama. Het laatste jaar werd dat minder. Soms irriteerde ik me daar aan. Hoe kon hij nou niet meer aan haar denken? Soms was ik ook opgelucht. Dat hield misschien in dat hij aan het idee van alleen zijn begon te wennen. Maar afgelopen week schrok ik me kapot, toen papa me in paniek belde: Hij was mama kwijt! Het was alsof ik de bodem onder mijn voeten voelde wegzakken. Je weet dat zo’n moment kan komen, bij iemand die dementie heeft maar als dat moment dan komt, kan je wel huilen!

Gelukkig kwam papa er zelf achter dat mama er niet meer is. Hij was de hele dag van slag en ook de dagen erna bleef het hem bezig houden. Dat vergat hij dus weer niet, bleek toen we er samen over spraken..

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X