skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: ‘Ik Heb Geen Zorg Nodig’

Als mijn vader vertelt: ‘Ik heb geen zorg nodig’

Veel mensen met dementie hebben geen tot weinig ziekte-inzicht. Ze hebben niet door dat ze steeds meer moeite krijgen met bepaalde handelingen. Naarmate de dementie vordert, verdwijnt het ziekte-inzicht bij bijna alle mensen met dementie.

Dat je naaste niet in de gaten heeft dat hij of zij ziek is, kun je herkennen aan het volgende gedrag. (bron dementie.nl)

  • Niet begrijpen dat ze dementie hebben of de verschijnselen hardnekkig ontkennen.
  • Totaal niet bewust zijn van de geheugenproblemen.
  • Stellig denken dat hij/zij iets heeft gedaan, bijvoorbeeld de was, terwijl jij dat hebt gedaan.
  • Vinden dat ze alles nog net zo goed doen en kunnen als voorheen.
  • Niet inzien dat ze een fout maken.
  • Onvermogen om gevoelens te omschrijven.
  • Zichzelf niet meer herkennen in de spiegel.

Als je naaste geen ziekte-inzicht heeft, zal hij of zij bepaalde maatregelen minder makkelijk accepteren. Ze begrijpen dan bijvoorbeeld niet waarom ze niet meer mogen autorijden en vind het onzin om te stoppen met rijden.Bij mijn vader lopen we steeds vaker aan tegen het feit dat hij denkt dat hij thuis alles nog helemaal zelfstandig doet. Hij heeft ons in principe niet nodig om voor hem te zorgen.

Intussen lopen mijn zwager, broers, zussen en ik onze benen onder onze gat vandaan, om alle ballen in de lucht te houden. En geloof me: dat wordt steeds zwaarder. Van 5,5 jaar geleden om en om en maximaal twee keer per week, komen we er nu allemaal dagelijks of zelfs twee of drie keer per dag. Dat moet helaas want anders loopt alles bij hem in de soep.

In het volgende filmpje praat ik daarover met mijn vader. Om eerlijk te zijn werd ik een klein beetje pissig om zijn bozige en soms venijnige antwoorden en opmerkingen op mijn vraag of hij echt geen zorg nodig heeft. Ik weet wel dat zijn antwoorden met zijn ziekte te maken hebben maar toch…  Nou ja, kijk zelf maar.

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X