skip to Main Content

Als mijn vader vertelt: “Een gast in de schuur” #dementie

Dementie is een zeer ingrijpend proces waarbij geheugen, aandacht, emoties en taalbegrip zodanig beschadigd raken, dat niets meer is zoals het leek. In zekere zin zie ik het zelfs als een vorm van sterven, omdat stukje bij beetje het zelfbewustzijn en de persoonlijkheid verdwijnen. Wat overblijft is een ‘leeg lichaam’. Voor de omgeving is dit zeer in- en aangrijpend. Voor de persoon met dementie – zeker in aanvang – niet minder doordat de grip op de wereld vermindert. Daarom gaat dementie vaak samen met depressie, onzekerheid, angst, paniek, boosheid en gevoelens van machteloosheid, het zien van dingen die er niet zijn en achterdocht.

Over het zien van dingen die er niet zijn en achterdocht gesproken.. Mijn vader is er van overtuigd dat er ’s nachts iemand in zijn schuur slaapt. Hij ziet er – als het donker is – steeds licht branden. Kijk maar wat hij er over te vertellen heeft.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X