skip to Main Content

Als mijn vader vertelt: ‘Eten’ #dementie

Dementie blijft iets wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wat hij gisteren gegeten heeft, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft.

Mijn vader vindt het heel fijn om te kletsen. Lekker samen aan de eettafel, met een ‘bakkie troost’ en een sigaartje, heerlijk bomen over vroeger. Zijn ogen stralen dan warempel weer. Toen ik opperde dat ik het leuk zou vinden om korte filmpjes van onze gesprekken te maken, was hij meteen enthousiast. “Leuk voor later, Mallijn” zei hij me. Alsof het om de 8mm filmpjes gaat, die hij vroeger van ons als kind altijd maakte.

Deze keer gaat ons gesprek over eten. Ik wil er achter komen wat hij lekker vindt. Vroeger aten wij thuis altijd heel gevarieerd ‘moedertjes’ eten. Elke dag stond er sowieso verse groeten op het menu. Alleen op zaterdag aten we brood maar wel altijd met een verse pan soep. Mijn vader eet tegenwoordig heel erg eenzijdig. Dagelijks een paar sneetjes grof volkoren brood en twee ons rosbeef, waarvan de helft zeker naar zijn hondje gaat 😉

Voor de variatie neem ik tegenwoordig ook andere dingen mee, als we op zaterdag boodschappen doen. Bij de Sushi shop in onze AH XL zijn wij inmiddels vaste klant voor een portie Sashimi. Heerlijk vindt hij dat! Verder koop ik jong belegen – voorgesneden – kaas,  schoongemaakt seizoensfruit, chocolade toetjes, ontbijtkoek, makreel en gerookte zalm voor hem. En dan brengen mijn zussen en ik hem gedurende de week ook nog een maaltje van het eten dat wij zelf bereiden. Maar of hij dat dan ook echt op eet? Eerlijk gezegd denken we dat het naar de hond gaat of in de kliko verdwijnt.

Ondanks dat mijn vader zelf ( bijna dagelijks) boodschappen doet, heeft hij geen idee welke winkel wat verkoopt…

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X