skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: “Eigenaardig, He?” #dementie

Als mijn vader vertelt: “Eigenaardig, he?” #dementie

Een van de bekendste kenmerken van dementie, is ‘vergeten’ Mensen met dementie raken geleidelijk aan steeds meer herinneringen kwijt. Dit wordt veroorzaakt door beschadigingen in hun hersenen. Alle ouderen hebben er in meer of mindere mate natuurlijk last van, maar bij dementie gaat het vergeten nog sneller achteruit. Het begint met het vergeten van kleine feiten of gebeurtenissen van kort geleden en kan eindigen met het kwijt zijn van alle herinneringen aan anderen en zelfs aan het hele eigen leven.

Het verdwijnen van herinneringen bij dementie gebeurt in een bepaalde volgorde: de recente ervaringen worden het eerst vergeten en dan volgen de gebeurtenissen van bijvoorbeeld een jaar geleden, enkele jaren geleden, een generatie geleden tot men bijvoorbeeld zich alleen nog maar zijn of haar jeugd herinnert. Mensen hebben op een dag geen besef meer van de tijd (dag, datum, seizoen, jaar). Ze weten niet meer waar ze zijn: zelfs hun eigen huis komt hen onbekend voor. Het huis waar ze als volwassenen woonden raakt vergeten, tot ze zich soms alleen nog maar het huis van hun jeugd herinneren. En zelfs dat kan nog uit hun geheugen verdwijnen.

Papa zit nu in een fase dat heel veel herinneringen door elkaar heen lopen en dat hij zijn grip op zijn leven en zijn omgeving langzaam kwijtraakt. Heel verwarrend, verdrietig maar ook angstig.  Voor hem, maar ook voor zijn omgeving. Hij denkt bijvoorbeeld dat hij van kind af aan met mijn moeder gewoond heeft of zelfs dat wij – zijn kinderen – daar ook gewoond hebben. Ook denkt hij dat hij niet meer in Muiderberg woont. De ene keer denkt hij dat hij in Bussum woont en later weer in Amsterdam.

Vorige week had ik dit gesprek met hem:

Zeg, die dijk die hier is, loopt die naar Muiderberg?”
“Bedoel je die dijk hier achter het huis ?”
Ja, loopt die van deze plaats naar Muiderberg?
“Pap, je bent in Muiderberg!”
Dus ik ben niet in een andere plaats?”
“Nee hoor, je bent gewoon in je eigen huis, waar je al 50 jaar woont.”
Verrek, ik denk al dagen dat ik in een andere plaats ben en dat ik de weg niet meer weet.”

Deze week gaat het gelukkig ietsje beter. Papa heeft toch weer iets meer heldere momenten, lijkt het. Zelfs zo dat hij het zelf eigenaardig vindt dat hij bepaalde hersenspinsels heeft. Kijk maar naar ons gesprek in mijn filmpje:

 

 

 

 

 

 

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X