skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: ‘Dromen Over Bussum’ #dementie

Als mijn vader vertelt: ‘Dromen over Bussum’ #dementie

In het begin van de ziekte van Alzheimer ontwikkelen zich vooral geheugenstoornissen in het kortetermijngeheugen. De persoon met dementie weet bepaalde zaken uit zijn jeugd heel goed, maar bijvoorbeeld niet wat hij gisteren gedaan heeft. Hij kan ook belangrijke data vergeten zoals verjaardagen of de namen van de (klein)kinderen. Er ontstaan vooral problemen bij het opslaan van nieuwe informatie. De signalen zijn in het begin vaak zo subtiel dat mensen uit de directe omgeving ze nog niet opmerken. Naarmate het dementieproces vordert, komen er ook stoornissen in het langetermijngeheugen.

Er ontstaan geleidelijk aan ook oriëntatiestoornissen. Eerst in de tijd. De persoon met dementie weet niet meer goed welke dag, maand of jaar het is. Seizoenen verdwijnen. Ook is er verlies van tijdsgevoel over het verloop van de dag (dag- en nachtritme omkeren). Die desoriëntatie in tijd leidt vaak tot nachtelijke onrust. Na desoriëntatie in tijd, volgt desoriëntatie in ruimte of plaats. Bijvoorbeeld wanneer iemand niet meer weet waar hij woont en waar hij zich nu bevindt. Ik verzeker je: je schrikt je lam als dat laatste ineens bij je dierbare gaat gebeuren!

Eerst merkte mijn zus Tilleke het. Ze kwam van de week bij papa en hij was giga opgelucht haar te zien. Hij woonde naar zijn beleving namelijk ik Bussum en was enorm ongerust omdat hij daar de weg niet kende… Tilleke kon hem geruststellen, puur door er te zijn. Maar hem overtuigen van het feit dat hij gewoon in Muiderberg, in zijn eigen huis was, kon ze niet. ’s Middags was ik er en weer was papa opgelucht om een bekende te zien. Het eerste wat hij mij vroeg was: “Mallijn, weet jij wie mij hier heen gebracht heeft? Waarom zit ik in Bussum?” Ik heb vervolgens – met hem samen – een rondje door zijn huis gemaakt maar hij herkende niets. Zo verdrietig!

De volgende ochtend was alles ineens weer bij het oude. Papa wist gewoon dat hij in Muiderberg woonde. Niet hoelang en waar precies maar Bussum was uit zijn hoofd verdwenen. ’s Avonds at ik bij hem en na afloop maakte ik dit filmpje..

Papa denkt dus dat hij droomt, als hij in of met zijn hoofd op een andere plaats is. Beter dan dat je zelf door hebt dat je ineens niet meer weet waar je bent, toch? Misschien gek maar het stelde me toch een beetje gerust…

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X