skip to Main Content

Als mijn vader vertelt #dementie #filmpje #familie

Dementie blijft iets wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wat hij gisteren gegeten heeft, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft.

Het samen ophalen van herinneringen kan heel positief werken. Het doet een beroep op hetgeen de persoon met dementie nog kan en weet. Het is voor mensen die voortdurend geconfronteerd worden met een afnemende geheugencapaciteit, een verademing om te ondervinden dat zij nog wel in staat zijn bepaalde dingen van vroeger te vertellen. Het ophalen van herinneringen is een inspirerend middel om op een fijne manier contact te hebben met mensen met dementie. Je kan er samen echt veel plezier aan beleven

Mijn vader vindt dat ook heel fijn. Lekker samen aan de eettafel, met een ‘bakkie troost’ en een sigaartje, heerlijk bomen over vroeger. Zijn ogen stralen dan warempel weer. Toen ik opperde dat ik het leuk zou vinden om korte filmpjes van onze gesprekken te maken, was hij meteen enthousiast. “Leuk voor later, Mallijn” zei hij me. Alsof het om de 8mm filmpjes gaat, die hij vroeger van ons als kind altijd maakte.

In de afgelopen vier jaar is mijn vader veel kwijt geraakt, qua geheugen. Maar mijn vader is een slimme man. Hij camoufleert een hoop, waardoor het vaak lijkt of het allemaal nog reuze meevalt. Totdat je gericht vragen gaat stellen. Over zijn familie bijvoorbeeld. Dan merk je pas dat hij steeds meer herinneringen kwijt raakt….

Nu zijn er vast mensen die denken: Moet dat nou, dit soort filmpjes van een oude man? Na lang wikken en wegen en veel gesprekken met mijn broer en zussen, hebben we besloten deze filmpjes met jullie te delen. Wij vinden het zelfs belangrijk om dit te doen. Niet voor ons. Wij zitten er dagelijks midden in en weten inmiddels wel wat er speelt. Het is echter wel belangrijk voor lotgenoten, die er wellicht van kunnen leren of dingen zullen herkennen. Ook vinden wij het belangrijk om dementie in beeld te brengen. Dus niet alleen erover schrijven. Beeld en geluid zeggen volgens mij net even iets meer. Zie het als een vorm van bewustmaking, over wat dementie eigenlijk is. Zeker in een fase, dat iemand met dementie nog zelfstandig thuis woont en zich op straat begeeft. Hoe herken je dementie? Daar wil ik de komende tijd mijn steentje aan bijdragen met korte filmpjes. Het kan jou of een dierbare namelijk ook overkomen…

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X