Als Mijn Vader Spreekt UA

Als mijn vader vertelt: ‘De Dame’ #dementie

Dementie blijft iets wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wat hij gisteren gegeten heeft, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft.

Mijn vader vindt het heel fijn om te kletsen. Lekker samen aan de eettafel, met een ‘bakkie troost’ en een sigaartje, heerlijk bomen over van alles en nog wat.. Zijn ogen stralen dan warempel weer. Toen ik opperde dat ik het leuk zou vinden om korte filmpjes van onze gesprekken te maken, was hij meteen enthousiast. “Leuk voor later, Mallijn” zei hij me. Alsof het om de 8mm filmpjes gaat, die hij vroeger van ons als kind altijd maakte.

Maar soms heeft mijn vader helemaal geen zin om bij mij aan de eettafel te komen zitten. Zoals nu. “Laat mij maar lekker hier zitten, Mallijn. Ik ben moe” zei hij me. Ik mocht ook niet bij hem komen zitten. “Blijf jij maar daar!” Prima, ik snap het ook wel. Het was de dag van dit filmpje namelijk best heel warm geweest en daar heeft papa – ondanks dat hij het altijd koud heeft – best veel last van. Daarbij valt hij nog steeds maar af en heeft hij weinig zitvlees over. Een zachte bank is dan lekker dan een houten eetkamer stoel.

Papa begint wel meteen te vertellen. Over een dame die iets had laten liggen en die hij gebeld zou hebben, of had zij hem nou gebeld? Hij wist het niet meer. Ze zou hetgeen ze vergeten was op komen halen maar papa wist niet eens wat het was… In eerste instantie was ik nieuwsgierig, wie of die dame kon zijn en wat ze dan vergeten was. Ik kwam er al snel achter 🙂

 

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

X