skip to Main Content

Als mijn vader: ‘Nieuwe bril’ #dementie

Dementie blijft iets wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wat hij gisteren gegeten heeft, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft.

gesprekken

Mijn vader vindt het heel fijn om te kletsen. Lekker samen aan de eettafel, met een ‘bakkie troost’ en een sigaartje, heerlijk bomen over vroeger. Zijn ogen stralen dan warempel weer. Toen ik opperde dat ik het leuk zou vinden om korte filmpjes van onze gesprekken te maken, was hij meteen enthousiast. “Leuk voor later, Mallijn” zei hij me. Alsof het om de 8mm filmpjes gaat, die hij vroeger van ons als kind altijd maakte.

In de afgelopen vier jaar is mijn vader veel kwijt geraakt, qua geheugen. Maar mijn vader is een slimme man. Hij camoufleert een hoop, waardoor het vaak lijkt of het allemaal nog reuze meevalt. Totdat je over het heden begint. Dat valt dan vaak niet mee.

leesbril

Zo ook afgelopen zaterdag. Ik was met hem boodschappen doen en we kwamen langs een winkel waar ze leesbrillen verkopen. Ik liep naar binnen en begon er een aantal te passen. Toen ik een blauw exemplaar op mijn neus zette riep mijn vader meteen: ‘Die is leuk, Mallijntje. Die wil ik ook wel!’ Sterkte uitgezocht, in laten pakken en weg waren we weer. Bij thuiskomst haalde ik de labels van zijn nieuwe bril en legde hem naast zijn krant, op de eettafel. Klaar voor gebruik.

Ik was nog even koffie aan het zetten en na een halve minuut riep mijn vader: “Mallijn, van wie is deze bril? Dat heeft hij binnen 3 minuten nog zeker drie keer gevraagd. Toen ik begon te filmen wist hij het ineens wel en wilde hem persé op. “Leuk, voor op de foto!” 😉

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X