Als mijn vader mag gaan stemmen #dementie

Afgelopen week schreef ik een blog over dementie en stemmen. Mijn vraag was: Moet je iemand met dementie nog laten stemmen? Uiteraard schreef ik over dit onderwerp omdat we hier momenteel zelf met mijn vader tegenaan lopen. Mijn vader weet echt niet meer wat er politiek speelt. Dat hij een dezer dagen kan gaan stemmen, weet hij nog wel. Hij heeft namelijk – net als iedereen die boven de 18 is – via de post een stempas gekregen. En als je die hebt ontvangen en jouw naam staat erop, dan ga je stemmen. Geen discussie over mogelijk.

Dementie en stemmen is een lastig onderwerp. Je stem uitbrengen is persoonsgebonden. Iemand moet dus in staat zijn zelfstandig te bepalen op wie hij wil stemmen. En wanneer ben je daartoe niet meer in staat door dementie? Waar is de grens? Zelfs de Kiesraad noemt het een grijs gebied. In het geval van mijn vader geldt dat hij zich nog heel goed bewust is dat we allemaal op 15 maart naar de stembus kunnen.

Maar als je hem vraagt op welke partij hij stemt, zegt hij steevast:”Ik stem op Lars!”, omdat hij er van uit gaat dat de nummer 79 van de PvdA zijn achterneef gaat… Nog knap want mijn vader heeft echt Lars helemaal zelf ontdekt op de kandidatenlijst. Weet je wel hoeveel mensen daar tijdens deze verkiezingsronde op staan? Daar ben je dus wel even mee bezig…

Mijn intentie is nooit geweest om te verkondigen dat mensen met dementie niet zouden mogen stemmen. Maar juist omdat het zo’n grijs gebied is, vind ik het heel belangrijk om het te be-bloggen. Het gaat notabene wel om ruim 4 zetels, als we puur de mensen met dementie nemen.

Op Twitter kreeg mijn blog behoorlijk wat aandacht. Veel mensen waren het mij mee eens dat we onze dierbare – ongeachte hun beperking van het geestelijk vermogen –  gewoon zouden laten stemmen. Maar ook de media kreeg dit blog onder ogen en zodoende kwam het dat mijn vader en ik werden geïnterviewd voor twee tv programma’s. Afgelopen vrijdag werd een item uitgezonden bij Hallo Nederland van Omroep Max en gisteren waren we samen te zien in Hart van Nederland op SBS6.

Nog een leuk detail: We kregen een mail van Lars, de nummer 79 van de PvdA waar mijn vader op wil gaan stemmen. Hij had ons item in Hart van Nederland gezien en wil graag met mijn vader en mij kennis komen maken, en een gezicht bij de naam op het stembiljet zetten.. Super leuk, toch!

Ik heb door de aandacht voor mijn blog al met al twee super mooie herinneringen mogen maken. Ik had echt nooit gedacht dat ik samen met mijn vader nog eens op tv zou komen.
Tijdens de opnames deed mijn vader zijn stinkende best om goed over te komen. Heel aandoenlijk. Maar het fijnste vond ik dat hij genoot van deze vorm van aandacht. Helaas herinnerde hij het zich een uur na de bewuste opnames al niet meer. Ondanks dat ik hem een half uur voor uitzending nog had helpen herinneren, miste hij dat toch.

Ik heb hem een dag nadat ons item in Hallo Nederland werd uitgezonden, via internet de uitzending laten zien. Ik was benieuwd of hij het zich dan wel zou herinneren en filmde hem:

Zoals je kunt zien was er nauwelijks herkenning, wel verbazing maar hij was er best blij mee. Ik zeg natuurlijk een aantal dingen die in zijn ogen kwetsend zouden kunnen zijn. Zo heeft hij het echter helemaal niet ervaren. Ik ben dan ook reuze blij dat hij het een goed ‘nummer’ vond ;)

Uitzending gemist en wil je ze toch graag terugzien?

Via deze link kom je op de uitzending van 10 maart van Hallo Nederland

Via deze link kom je op de uitzending van 12 maart van Hart van Nederland

En nu op naar woensdag, de verkiezingsdag. Ik haal mijn vader rond 14 uur op om te gaan stemmen. Ik hoop zo dat hij Lars dan nog weet…

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top