skip to Main Content
Als Mijn Vader: ‘Jan Zonder Snor’ #dementie

Als mijn vader: ‘Jan zonder snor’ #dementie

Van de week kwam ik bij mijn vader op bezoek in de Hogeweyk en toen ik door zijn kamerraam keek en hij naar me stond te zwaaien, schrok ik een beetje. Hij zag er namelijk hartstikke vreemd uit. Belabberd zelfs, voor mijn gevoel. Ik zag niet direct wat het was maar toen ik zijn kamer binnen kwam zag ik het meteen. Papa zijn snor van minstens 45 jaar was volledig verdwenen! Ik had zo’n gladde bovenlip nog nooit eerder bij hem gezien en begreep nu wel waarom mijn moeder een snor beter bij hem vond staan. Een heel vreemd, kaal bovenlipje zag ik en ik kon het niet laten om er over te beginnen..

Hey pap, waar is je snor?”, vroeg ik hem meteen

Hij greep naar zijn bovenlip en zei verbaasd:”Snor? Had ik een snor dan?”

Ik was even van mijn apropos want hoe kun je nu niet weten dat je altijd een snor hebt? Zo vreemd kan het blijkbaar gaan als je dementie hebt. Je vergeet gewoon wat er al 45 jaar onder je neus en boven je mond hing. Vreemd! Toen we eenmaal buiten op het terras bij het restaurant met ons vaste recept van een sigaartje en een prosecco-tje 0% zaten, begon ik er toch nog maar eens met hem over…

Toen ik papa na afloop van ons vaste terras bezoek terug bracht naar zijn groep, ben ik de verzorging toch even gaan vragen hoe het kwam dat papa zijn snor verdwenen was. Bij het douchen had een stagiaire hem gevraagd of ze hem moest scheren. Dat wilde papa wel. “Ook die snor?, had ze hem gevraagd. Papa beweerde bij hoog en bij laag dat hij nooit een snor had. Vandaar dat papa nu door het leven gaat als ‘Jan zonder snor’. Het is misschien even wennen maar als het al minder en minder je vertrouwde vader is, vinden we een snor toch stiekem wel fijner…

Tot volgende week!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X