skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: ‘Zoeken’

Als mijn vader vertelt: ‘Zoeken’

Papa ‘zoekt’ de godganse dag. Zit je even bij hem, staat hij continue op en loopt naar de buffetkast in zijn woonkamer. Hij trekt alle deurtjes open en pakt van alles uit de kast. Hij kijkt ernaar, mompelt er wat bij en legt het weer terug. Zo haalt hij alle laden overhoop en trekt vervolgens ieder deurtje open. Als je wil weten wat hij zoekt , kan hij  je geen antwoord geven.

Het is gebruikelijk dat iemand in deze fase van de dementie de hele dag door het huis loopt te zoeken.  Zulke herhalende bewegingen en gedragingen komen veel voor bij mensen met dementie. Het zijn uitingen van onrust. Jammer want daardoor zijn echte gesprekken bijna niet meer te doen. Papa gaat op die momenten geheel op in zijn eigen wonderlijke wereld.

Papa weet zelf vaak niet dat hij zoekt. Als ik er in mijn filmpje met hem over begin, is hij eerst verbaasd maar heeft er dan toch een verklaring voor…

(Hij geeft steeds meer toe dat hij vergeet. Dat we dat nog mogen meemaken ;))

 

Ook al lijkt het doelloos, vaak is het onrustige gedrag van je naaste wel degelijk een reactie op de omgeving. Hij of zij probeert duidelijk te maken wat ze voelt of nodig heeft, maar kan dat niet onder woorden brengen. Zo kan hun gedrag bijvoorbeeld voortkomen uit werk dat zij vroeger hebben gedaan. Herken je misschien bewegingen die ze maakt?

Je naaste kan ook onrustig worden van zijn of haar omgeving. Misschien is de verlichting of de inrichting verkeerd van de kamer, of is er te veel lawaai. Een verkeerde opmerking van jou kan de onrust nog versterken. Soms loop je op eieren om te voorkomen dat je naaste nog onrustiger wordt.

Verveling of een teveel aan energie kan je naaste ook onrustig maken. Ze moeten hun energie kwijt, maar weten niet hoe ze dat anders kunnen doen dan door te ijsberen of het huis uit te lopen.

Onrust kan tenslotte ook voortkomen uit lichamelijke ongemakken zoals een slechte stoelgang, pijn of honger. Je naaste kan uitgedroogd zijn of last hebben van een infectie waarvan jij geen weet hebt. Ga na of zij recent andere medicatie hebben gekregen. Worden ze misschien onrustig door een bepaalde combinatie van medicijnen?

 Wat kun je doen?

Probeer te ontdekken of er patronen zitten in het onrustige gedrag. Is je naaste vooral rusteloos aan het eind van de dag of als het tijd is om naar bed te gaan? Kun je bedenken wat hen juist op dat tijdstip of in die situatie onrustig maakt? Een dagboek bijhouden kan je helpen dit soort patronen te ontdekken. De onrustig makende situatie aanpassen of vermijden heeft dan waarschijnlijk een positief effect op het gedrag.

Ik roep papa bijvoorbeeld terug naar de tafel en begin over iets, waarvan ik weet dat het hem interesseert. Afleiden dus. Meestal helpt dat wel.

Voor jezelf is het belangrijk dat je rustig blijft en de confrontatie niet aangaat. Probeer de spanning te doorbreken door iets anders te doen, alleen of samen met je naaste. Uit je gevoelens en stop ze niet weg omdat je vindt dat je ertegen moet kunnen.

In Tips voor het omgaan met onrustig gedrag  op Dementie.nl zijn praktische voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X