Als mijn vader vertelt: ‘wat heeft dat nou te betekenen?’

Het ging de afgelopen weken aardig met papa. De medicijnen werkten en hij was redelijk relaxt. Des te rauwer valt het dan op je dak, als hij ineens weer begint over naar huis gaan. “Ik dacht dat die flauwekul nou wel voorbij was, Mallijn. Toe, breng me naar huis!“, zei hij vanmiddag ineens weer, toen ik hem kwam opzoeken.

Het komt regelmatig voor dat mensen met dementie onrustig zijn en aangeven dat ze naar huis willen. Vaak is dit na een gedwongen verhuizing omdat de persoon met dementie niet meer alleen thuis kan wonen. Dat geldt voor zo’n beetje alle bewoners bij papa in de woning. Niemand heeft er zelf en bewust voor gekozen.

Als papa in de war en gedesoriënteerd is, ben ik eerlijk. Ik leg uit dat hij nu in de Hogeweyk in huisje 19 woont en waarom. Kort en bondig. Teveel informatie kan alleen maar voor nog meer verwarring gaan zorgen. Ik vertel dat hij er op het laatst thuis beroerd aan toe was en zich hartstikke eenzaam voelde. Dat we er daarom voor gekozen hebben om hem te verhuizen naar het ‘zorghotel’, waar hij volledig en heel goed verzorgd wordt. Dat accepteert hij dan en zegt: “Dat heb je goed geregeld, Mallijntje.”

In het volgende filmpje kun je duidelijk zien dat mijn vader – zelfs na een half jaar in huisje 19 van de Hogeweyk – nog steeds niet weet waar hij zich bevindt. Op dat soort momenten weet ik niet of ik nou moet huilen of moet lachen. Moet je je voorstellen: je wordt wakker en weet niet waar je bent. Dan ga je op onderzoek uit. Je bent op zoek naar een bekende, maar alles en iedereen die je tegenkomt is onbekend. Elke dag weer. Niet een keer per dag, maar momenteel zo’n beetje om de 5 à 10 minuten.

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top