skip to Main Content

Als mijn vader vertelt: Prettige kerstdagen wensen #alzheimer

Elk jaar proberen papa en ik een ander soort kerstwens-filmpje te maken voor op Mantelzorgelijk. Daar denk ik dan van te voren eerst over na: Hoe doen we dat, in welke setting en wat gaan we zeggen. Dit jaar voor het eerst niet. Ik ben hartstikke druk met werken en de site en bedacht pas dat we nog zo’n filmpje moesten maken, toen ik al bij hem op bezoek was. “Wat moet ik dan zeggen, Mallijn?“, vroeg papa. Ik zei:”Je zegt gewoon: Prettige kerstdagen.”

Nou is dat tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan voor papa. Zijn taal en spraak gaan namelijk hard achteruit. Soms kan ik er geen touw aan vastknopen.
Taal- en/of spraakstoornissen kunnen bij alle vormen van dementie voorkomen. Bij een taalstoornis kan iemand zijn gedachten vaak niet meer omzetten in woorden, zinnen en een verhaal; er kunnen problemen zijn met het begrijpen van gesproken en geschreven taal.

Een spraakstoornis betreft alleen de spraak: woorden en zinnen worden niet goed of niet duidelijk uitgesproken. De taal of spraakstoornissen kunnen verschillen per persoon. Dit heeft te maken met de manier waarop de hersenen veranderen door de dementie. Met het erger worden van de ziekte krijgt de persoon met dementie steeds meer moeite om duidelijk te maken wat hij bedoelt en om anderen te begrijpen. Vaak blijven personen met een ernstige vorm van dementie wel gevoelig voor zinsmelodie, toonhoogte en lichaamstaal.

Papa heeft er zelf weinig erg in. Voor ons, als kinderen en kleinkinderen, is lastiger om hem zo te horen. Pijnlijk ook.  Maar ondanks dat maakte ik nu waarschijnlijk het lolligste en vrolijkste kerstwens-filmpje van alle filmpjes die ik de afgelopen jaren van hem schoot. Papa heeft zich in elk geval rot gelachen!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X