skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: Overvallen #dementie

Als mijn vader vertelt: Overvallen #dementie

Het komt inmiddels steeds meer voor; Papa vertelt over gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden. Of hij praat alsof het verleden heden is. Wat doe je als iemand met dementie fantasieverhalen vertelt? Corrigeren of juist meepraten? Bij dementie ontstaan steeds meer hiaten in het geheugen. Mensen met dementie willen echter, zoals iedereen, gewoon ervaringen delen. Daarom vullen zij ontbrekende informatie op met fictie

Soms kloppen slechts enkele details in een verhaal niet, zoals een jaartal of plaatsnaam. Als de dementie zich verder ontwikkelt, worden de verhalen steeds ongeloofwaardiger. Bovendien treden in die fase soms ook wanen en hallucinaties op.  Wanen zijn gedachtes die niet kloppen, zoals de overtuiging van papa dat hij de baas is van het hotel waar hij in woont.  Bij hallucinaties ziet of hoort men niet-bestaande personen, voorwerpen of geluiden. Papa vertelt bijvoorbeeld regelmatig dat hij mama gezien en gesproken heeft.

Hoe ga je als mantelzorger om met een verzonnen verhaal, hallucinatie of waan? Dat hangt sterk af of iemand er wel of niet angstig door wordt. Als een waan iemand blij maakt, is er niets verkeerds aan om daarin mee te gaan. Dat doe ik  – zoals jullie wel weten – ook regelmatig. Het is een ander verhaal als de hallucinaties of wanen negatief zijn. Als je daarin meegaat, vererger je mogelijk de achterdocht of angst. In het begin van de wanen en hallucinaties maakte ik best wel eens de fout om tegen hem in te gaan en dat was afschuwelijk. Hij werd dan steeds bozer of zelfs angstiger. Wist ik veel.  Nu voel ik alles veel beter aan en komt dat gelukkig nooit meer voor.

Deze week heb ik een gesprek met papa op het balkon. Toen we naar het balkon liepen, vertelde papa dat hij net boodschappen gedaan had. Hij vertelde waar hij geweest was en wat hij allemaal gekocht had en maakte volop grapjes over oude bekenden die hij onderweg was tegengekomen. Helaas stond mijn camera nog niet aan. Toen we zaten, begon ik er weer over maar het verhaal werd ineens heel anders….

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X