skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: Onrust ( Bij #dementie)

Als mijn vader vertelt: Onrust ( bij #dementie)

Als er iets is wat ik akelig voor mijn vader vind, dan is het wel de enorme onrust die hem zomaar ineens overvalt. De laatste tijd wordt dat helaas een stuk erger. Veel mensen met dementie hebben last van een bepaalde onrust. Dat kan in zijn geval komen door nieuwe medicatie maar ook door onzekerheid , te veel prikkels op zijn woongroep, visite van zijn medebewoners en – in de afgelopen zomervakantie – de voor hem vele vreemde flexwerkers.

Papa is niet de enige die last van onrust heeft. Onrust komt veel voor bij mensen met dementie. Zijn medebewoners hebben het ook allemaal. Het lijkt wel besmettelijk. Onrust roept snel onrust bij een ander op. Zonder dat je vaak kunt achterhalen wie is begonnen, zijn ze met z’n allen van het een op het andere moment onrustig. Als ik bij papa ben en ik zit midden in die onrust, komt het vaak voor dat ik in een keer knallende koppijn krijg. Ik heb echt enorme bewondering voor de verzorgenden van de woongroep, waar papa woont. Zij houden hun hoofd altijd koel.

Onrustige dementie patiënten hebben last van bijvoorbeeld dwalen, loopdrang, in zichzelf praten, herhalen van handelingen, roepen en friemelen. Bij de meeste mensen met dementie kom de onrust aan het eind van de middag en in de avond opzetten. Dat noemt men het zogenoemde ‘sundown fenomeen’.  Nachtelijke onrust en dwalen komen ook vaak voor.

Deze week hebben mijn vader en ik een gesprek over zijn onrust over alle nieuwe dingen die ik hem vertel. Voor hem dan want ik vertel hem eigenlijk helemaal niets nieuws. Papa vergeet gewoon steeds sneller en denkt dan dat hij alles voor de eerste keer hoort. En wat dan nog rottiger is: hij wordt er enorm onrustig van…

 

 

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X