skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: Niet Druk Maar Drukkend

Als mijn vader vertelt: Niet druk maar drukkend

Het wordt moeilijker om een gesprek met papa te voeren. Hij kan niet meer op woorden komen en hij bouwt onsamenhangende zinnen. Ik mis onze gesprekken enorm.

Vroeg of laat krijgen mensen met dementie problemen met spreken en taal. Bij een taalstoornis weet je naaste wel wat hij of zij wil zeggen, maar kan de woorden ervoor niet vinden omdat de betekenis ervan verloren is. Dat gaat dieper dan even niet op een woord kunnen komen dat op het puntje van je tong ligt. Als de betekenis weg is, komt deze niet meer terug. Je naaste zal het juiste woord niet meer vinden.

Doordat je naaste de betekenis niet meer weet, begrijpt hij of zij jou ook niet als je het woord voor hem of haar vindt of zelf gebruikt. Er komt geen beeld bij jouw woorden en ze weten dus niet meer wat je bedoelt. Ze kunnen bijvoorbeeld proberen uit te leggen dat ze graag een broodje met ham eten, maar kennen het woord ham niet meer. Als jij dan vraagt of ze ham bedoelen, zullen ze dat niet kunnen beamen.  In mijn filmpje van afgelopen dinsdag kun je goed zien wat ik bedoel.

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X