skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: Naar Huis

Als mijn vader vertelt: Naar huis

Zo lig je wakker van de zorgen en de volgende dagen gaat het weer wat beter. Gelukkig of toch niet? Ik weet het echt niet meer. Wat ik wel weet is dat papa heel erg moe is, heel weinig weerstand heeft en dat lopen en praten steeds moeizamer gaat. Het blijft allemaal verdrietig en ook dubbel. Is dit dan een menswaardig bestaan?

Een van de eerste dingen die hij ons vraagt is of hij met mee terug naar huis mag. Dat is volgens mij een van de meest hartverscheurende en confronterende vragen die mensen met dementie achter gesloten deuren in verpleeghuizen tegen hun mantelzorgers kunnen zeggen. Zeker als degene dan precies het huis noemt waar hij het laatst woonde. Want dat vergeet mijn vader niet.

Ik las laatst op de site van verpleegcollectief.nl  dat het zinnetje ‘Ik wil naar huis’ 10 mogelijke onvervulde behoeften van mensen met dementie kan schetsten. Als iemand zegt: “Ik wil naar huis”, bedoelt men misschien:

  • Ik heb het te warm of te koud
  • Ik heb heb honger of dorst
  • Ik moet naar het toilet
  • Ik ben moe en heb een plek nodig om te rusten.
  • Ik heb te weinig licht om duidelijk te zien  
  • Ik heb last van gepraat of muziek
  • Ben gestoord door te veel prikkels van de omgeving
  • Ik voel me onveilig
  • Ik heb een omarming of geruststelling nodig
  • Ik voel me niet op mijn plek of geaccepteerd zoals ik ben. 

In het geval van papa in zijn huidige situatie zouden 8 van de 10 punten wel eens kunnen kloppen. Toch vreet die vraag altijd aan me en het maakt dat ik me schuldig voel dat hij gesloten woont. Wat ik dan doe? Ik neem alle tijd om het gesprek met hem aan te gaan. Net zo lang tot hij rustiger wordt. Dit keer filmde ik het…

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X