skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: Ik Weet Niet Hoe Het Werkt #alzheimer

Als mijn vader vertelt: Ik weet niet hoe het werkt #alzheimer

Misschien is het je opgevallen maar vorige week heb ik geen filmpje van een gesprek met mijn vader geplaatst. Papa was totaal niet aanspreekbaar. Ik ben in die week drie keer geweest en als ik dan kwam sliep hij. Heel vast en zich totaal niet bewust van wat er om hem heen gebeurde. Tijdens het eerste bezoekje probeerde ik hem nog wakker te maken. “Pap, ik ben er”: fluisterde ik in zijn oor. Hij deed zijn hoofd een tikkeltje omhoog en fluisterde terug: “Claar, ben jij daar?”
Als papa wakker is, vraagt hij de verzorgsters vaak of zij weten waar mijn moeder is. Hij heeft totaal geen idee meer van het feit dat zij in november al zeven jaar dood is. Maar naarmate zijn ziekte vordert is hij wel meer en meer met haar bezig. Althans, zo lijkt het. Hartverscheurend vind ik dat.

Het verloop van dementie verschilt per vorm van dementie en per persoon. De symptomen worden in wezen pas zichtbaar in de ontwikkeling van de ziekte. Dus wat voor de een geldt, geldt voor de ander misschien helemaal niet. Papa herkent ons bijvoorbeeld nog steeds maar het kan ook zo maar gebeuren dat hij mij buiten op het terras ziet lopen, terwijl ik op dat moment gewoon naast hem zit. Heel wonderlijk. Ook ziet hij steeds meer dingen die er helemaal niet zijn. Of beter gezegd, dingen die voor ons echt niet waarneembaar zijn. Mensen, dieren, gebouwen, bloemen, voorwerpen. Ik heb niet de indruk dat dit hem angst in boezemt maar het blijft voor mijn gevoel toch gek om met hem te praten over dingen die ik echt niet zie.

Wat nieuw is? Papa herkent hele normale gebruiksvoorwerpen niet meer. Dan heb ik het niet over gebruiksvoorwerpen die nieuw voor hem zijn maar over voorwerpen die hij al jaren gebruikt. Een afstandsbediening, zijn scheerapparaat, een tandenborstel, een kam. Afgelopen weekend nam ik bijvoorbeeld een aftershave voor hem mee. Cool Water van Davidoff. Dat gebruikt hij al vanaf dat het op de markt kwam. In plaats van dat hij er blij mee was, zorgde het nu – heel vreemd – voor best wat onrust…

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X