skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: “ik Likte De Tranen Van Je Wangen Af ” #dementie

Als mijn vader vertelt: “ik likte de tranen van je wangen af ” #dementie

Ik krijg onder mijn filmpjes heel vaak reacties over dat ik het zo goed doe met mijn vader. Ik dein als het ware mee met zijn beleving. Heel lief al die reacties maar ik kon dat natuurlijk ook niet altijd. Dat is een fase en leerproces van jaren geweest. In het begin van de ziekte lagen mijn vader en ik heel vaak overhoop met elkaar. Ik begreep hem niet en hij begreep mij niet en dat escaleerde dan – tot mijn grote schaamte – op een akelige manier. Ik verdrietig, hij verdrietig. De beginfase was een hele nare periode en ik heb me meermaals afgevraagd waarom dat toch zo moest zijn. Wat deed ik verkeerd? Ik wilde alleen maar het beste voor hem en hij ging daar dwars tegenin.

Toen kreeg ik een hele goede tip van een van onze lezers: ”Zonde dat gekissebis. Geniet nog zoveel mogelijk van het samen zijn.
Probeer als je bij hem op bezoek bent geen vragen meer te stellen. Leg de lat niet te hoog en stel geen eisen. Het is zo confronterend voor hem. ” Ik wist wist meteen dat deze lezer gelijk had. Papa wilde niet aan het feit dat hij ziek was en ik had daar ook best moeite mee. De ziekte kon ik niet veranderen, mijn houding wel. Dus dat deed ik.

Meedeinen op de beleving van mijn vader. Het is eerst wat onwennig maar gaandeweg de tijd draai ik mijn hand er niet meer voor om. We komen samen op zijn level en dan gebeuren vaak de mooiste dingen. Zoals hier in dit filmpje. Want zeg nou zelf: een vader die uit pure  liefde de tranen van de wangen van zijn kindje aflikt, is toch mooi?! ;

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X