skip to Main Content

Als mijn vader vertelt:” Ik krijg nooit iets te eten!”

Mijn vader is sinds hij in de Hogeweyk woont maar liefst 10 kg aangekomen. Een vast eetschema doet hem goed want hij was echt te mager toen hij nog zelfstandig thuis woonde. Niet dat wij hem niet van eten voorzagen maar als hij alleen moest eten, liet hij het vaak staan of voerde het aan zijn hondje. ‘Zien doet eten’ gaat bij papa dus echt op. Met alle bewoners en verzorgenden aan een gedekte tafel eten is natuurlijk ook veel gezelliger. Wel jammer dat hij die eetmomenten steeds vaker en sneller vergeet 😉

Als ik om 13:30 uur de woning in loop, staat papa bij de eettafel druk te praten tegen een bewoonster die nauwelijks of niet meer reageert op de mensen om haar heen. Dan ziet papa mij en roept: “Wat een mazzel dat ik jou zie. Ik heb trek en krijg hier nooit iets te eten. Ik wil naar huis dan eet ik daar wel!” De verzorgende van papa begint te lachen en fluistert mij toe: “We hebben net de tafel afgeruimd en je vader at maar liefst 4 boterhammen.” Zo gaat dat dus vaker. Papa heeft een niet te stillen trek, wil liefst altijd en overal eten en dat resulteerde inmiddels al in 3 nieuwe garderobes omdat hij werkelijk niets meer paste.

Eetproblemen komen vaak voor bij mensen met dementie. Ze eten te weinig of juist te veel. Daardoor vallen ze af of komen aan. Vaak verandert hun voorkeur voor eten. Dit komt doordat smaak en geur kunnen veranderen door de dementie. Wat papa vroeger echt niet lekker vond, eet hij nu bijvoorbeeld wel. Een hele gekke gewaarwording. Ik weet zeker dat als mijn moeder nog zou leven, ze om zou vallen van verbazing!

Enfin, terug naar papa die beweerde dat hij nooit iets te eten kreeg: Drie kwartier nadat het laatste hapje brood papa’s huig passeerde, zaten we al weer samen in het restaurant voor koffie en warm appelgebak met slagroom. Hij smulde en at alsof hij in tijden niets gegeten had.

 

 

 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X