skip to Main Content

Als mijn vader vertelt: “Huisje 19? Daar kom ik nooit!” #dementie

Papa woont sinds 17 mei jl in de Hogeweyk. Precies een half jaar. Veel mensen vroegen mij de afgelopen maanden of papa al gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Eigenlijk vind ik dat een vreemde vraag want kun je als je dementie hebt nog wel wennen aan een nieuwe omgeving? Ik weet ook nooit zo goed wat ik op die vraag moet antwoorden. Wil niet negatief overkomen als ik zeg dat hij voor mijn gevoel nooit echt zal wennen. Zo voelt het namelijk.

Enerzijds voelt hij zich wel thuis in huisje 19. Hij heeft lieve, hard werkende verzorgenden, die er alles aan doen om het de bewoners naar de zin te maken. Papa voelt zich veilig op zijn nieuwe plek. Hij zit graag bij de andere bewoners. Alleen op zijn eigen kamer zit hij eigenlijk nooit meer. Ook liever niet met ons. Hij vindt het veel fijner als we bij de groep aansluiten.

Anderzijds wil hij maar een ding: naar huis! Of dat huis dan mijn ouderlijk huis of het zijne is dan wisselt. Papa is daar niet de enige in. Alle bewoners willen naar huis. Naar hun vaders, moeders, partners of kinderen. En als er een begint, dan roepen ze binnen no time allemaal dat ze naar huis willen. Met name na het eten. Dan krijgen de meeste bewoners het op hun heupen en willen gaan.

Het fijne is dat ze in de Hogeweyk kunnen gaan. De voordeur van de woning uit en lopen. De wijk door. Tot ze niet meer weten waarom ze lopen en dan keren ze toch weer terug in hun eigen huisje. Ik vind dat altijd heel bijzonder. Het is niet hun huis en toch keren ze daar weer terug. Zodra ze hun huisje in het vizier krijgen weten ze ook dat ze daar horen.

Maar als we papa meenemen is dat meteen weer anders. Dan weet hij van geen huisje in de Hogeweyk. Zelfs niet als we daar gewoon blijven. In het restaurant bijvoorbeeld. Tot ik iets zeg over huisje 19. Iets in zijn ogen zegt me dat er dan herkenning is. Of toch niet? Kijk maar naar ons gesprek in bijgaand filmpje 😉

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X