skip to Main Content

Dementie en geloof #alsmijnvadervertelt

De gevolgen van dementie zijn groot op alle levensterreinen; ook voor  de geloofsbeleving. De afhankelijkheid van anderen neemt toe; het begrip, het spreken en begrijpen van de omgeving neemt af. Dementie verandert iets wezenlijks in het bestaan van mensen. Het mensbeeld van een autonoom, zelfstandig en onafhankelijk persoon  komt onder spanning te staan. Gespreksonderwerpen worden vaak feitelijker geïnterpreteerd en moeilijker of oppervlakkiger begrepen. Meestal blijft het gevoelsleven langer in tact. (tekst van dementieonline)

Terwijl de huisarts uitzoekt of papa wellicht een delier heeft, is hij sinds weken (gelukkig) weer iets meer helder. Reden voor mij om weer eens een gesprek te filmen. We hebben het over god en geloof. Het katholieke geloof werd hem in zijn jeugd met de paplepel ingegoten. Het filmen moest in etappes. Midden in het gesprek zag ik ineens papa’s ogen veranderen en was hij ineens met hele andere dingen bezig. Die andere dingen heb ik eruit geknipt. Wat overblijft is een 3 minuten durend documentje om te laten zien hoe papa tegenwoordig over geloof denkt. Het is nogal wisselend maar hij zei weer mooie dingen 😉

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X