skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: De Weg Op Met Storm

Als mijn vader vertelt: De weg op met storm

De afgelopen twee weekenden trotseer ik de stormen Ciara en Dennis om bij papa op visite te gaan en als we aan de koffie zitten ziet papa ineens de wind door de straat razen. Ik vraag hem waar hij naar kijkt en hij zegt: “Ik zie de weg helemaal kronkelen“.

Vroeg of laat krijgen mensen met een vorm van dementie problemen met spreken en taal. Je naaste kan woorden niet meer vinden, bouwt onsamenhangende zinnen, of gebruikt verkeerde woorden. Moeite met praten kan twee oorzaken hebben: een taal- of een spraakprobleem. Beide problemen vragen om een andere benadering.

Taalprobleem

Taal is de inhoud van onze woorden. Bij een taalstoornis weet je dierbare wel wat ze wil zeggen, maar kan hij of zij de woorden ervoor niet vinden omdat hij de betekenis ervan kwijt is. Dat gaat dieper dan even niet op een woord kunnen komen dat op het puntje van je tong ligt. Als de betekenis weg is, komt deze niet meer terug. Je naaste zal het juiste woord dan ook niet meer vinden.

Doordat je naaste de betekenis niet meer weet, begrijpt ze jou ook niet als je het woord voor haar vindt of zelf gebruikt. Ze krijgt geen beeld bij jouw woorden en weet dus niet wat je bedoelt. Ze kan bijvoorbeeld proberen uit te leggen dat ze graag televisie kijkt, maar kent het woord televisie niet meer. Als jij dan vraagt of ze televisie bedoelt, zal ze dat niet kunnen beamen.

Spraakprobleem

Normaal gesproken kun je zonder nadenken ‘aaa’ zeggen als een dokter je dat vraagt. Bij een spraakstoornis is dat automatisme verstoord. De koppeling van de hersenen met de fijne spraakmotoriek is aangetast. Je naaste weet dus niet hoe ze met haar mond en stembanden een woord of klank moet vormen. Ze praat heel zachtjes of mompelt onverstaanbare woorden.

Het moeilijke spreken zegt in dit geval niets over het begrijpen daarvan. Bij spraakproblemen kent je naaste de betekenis van woorden nog prima. Ze snapt dus ook wat jij haar vertelt. In het voorbeeld van de televisie zal je naaste dat woord niet kunnen uitspreken, maar weet ze wel wat het betekent en kan ze jou beamen als jij het woord voorzegt. (bron: Dementie.nl)

Bij mijn vader is de koppeling van de hersenen met de fijne spraakmotoriek inmiddels aangetast. Hij begrijpt nog  goed wat je zegt maar we moeten nu steeds vaker woorden voor hem gaan invullen. Als hij het woord dan herhaalt klopt dat vaak niet of mompelt hij iets onverstaanbaars.

Maar tijdens de ochtend van de storm Dennis ging het praten best goed. Ik begreep hem en hij begreep mij. Ik filmde ons gesprek over autorijden in de storm.

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller,  echtgenote, moeder en sinds kort ex-mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en oprichter van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Hallo Marjolijn,

    Zoals je weet stuur ik jouw bericht altijd door naar onze vrienden in Frankrijk.
    De laatste weken lukt het niet meer omdat het als spam wordt gezien. Heb jij hier een oplossing voor?
    Gr. Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X