skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: “dan Heb Ik Helemaal Niks Meer!” #alzheimer

Als mijn vader vertelt: “dan heb ik helemaal niks meer!” #alzheimer

Mijn vader rookt al vanaf zijn 21ste. Eerst sigaretten maar later stapte hij over op sigaar. Ik kan me eigenlijk niet heugen dat mijn vader niet gerookt heeft. Zeker na het overlijden van mijn moeder stond zijn huis altijd blauw van de sigarenrook. Hij gaapte zelfs met een sigaar in zijn mond en als we wel eens begonnen over stoppen zei hij steevast:” Ben je gek? Ik drink niet, heb geen dure hobby of andere liefhebberijen. Als ik stop dan heb ik helemaal niets meer!”

Roken vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer met 45%. Lange tijd dacht men dat rokers juist minder vaak dementie kregen. Toen werd nog geen rekening gehouden met andere oorzaken van overlijden. De kans op dementie neemt namelijk snel toe na het 70ste levensjaar. Maar een kwart van de rokers overlijdt al voor zijn 65e verjaardag. Niet aan dementie, maar aan hart- en vaatziekten of kanker. De overlevende rokers, die ook na hun 65e verjaardag blijven roken, hebben echter zo’n 50% meer kans op dementie. (bron AlzheimerNL)

Toen papa vorig jaar naar de Hogeweyk verhuisde was het gedaan met het kettingroken. Binnen roken was natuurlijk een no go. Zijn aansteker werd bij aankomst in huisje 19 meteen ingenomen dus kon hij ook niet meer overal en altijd roken. Wel liep hij vanaf dat moment heel vaak met een sigaar in zijn handen naar zijn aanstekers te zoeken. En als wij dan binnenkwamen vroeg hij meteen of we een aansteker voor hem hadden. Afhankelijk van de weersomstandigheden wilde hij dan bij godsgratie buiten roken. In de winter werd het stukken minder. Hij ging voor geen goud buiten in de kou zitten. Dan maar liever niet roken. Maar nu de dagen weer mooier worden, wil hij zo nu en dan toch nog een sigaartje.

Natuurlijk zou het beter zijn als hij helemaal zou stoppen maar als ik erover begin krijg ik steevast te horen: “Dan heb ik helemaal niets meer!” En met die 3 of 4 sigaartjes per week denk ik vaak: Waarom zou hij nu eigenlijk nog moeten stoppen. Laat hem lekker genieten. Zoveel anders heeft hij ook niet meer.

 

 

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X