skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: Beetje Bang #alzheimer

Als mijn vader vertelt: Beetje bang #alzheimer

Papa heeft steeds minder vat op de wereld en zijn eigen bange gedachten en kan niet benoemen hoe dat komt, ook niet voor zichzelf. Zijn hoofd gaat vaak met hem aan de haal, lijkt het. De ene keer ziet hij dingen die er niet zijn en de andere keer ziet hij mensen die dingen doen, die ze helemaal niet doen. Dat moet behoorlijk beangstigend zijn, lijkt mij. Natuurlijk spreken we hem nooit meer tegen. Zijn waarheid is gewoon zijn waarheid. Hij ziet en denkt nou eenmaal dingen die wij niet zien en kunnen bedenken. En dan is papa een beetje bang.

Ik leerde ooit van een andere mantelzorger dat zodra je het gedrag van je naaste met dementie herkent en erkent als angst en onzekerheid, je hem of haar het beste kunt geruststellen. Best moeilijk maar het is daarbij goed om je te beseffen dat jij als mantelzorger in haar of zijn groeiende onzekerheid een belangrijke houvast bent.

Een goed voorbeeld is mijn volgende filmpje van een gesprek dat ik van de week met papa had, over iets waar hij bang van is. Namelijk mensen met dementie. Kijk maar wat er gebeurde, wat hij vervolgens zei en hoe ik hem probeerde gerust te stellen. (En wat ben ik dan altijd blij dat me dat dan ook nog lukt.)

 

 

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X