skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: ‘Baas Van Het Verpleeghuis’ #dementie #wanen

Als mijn vader vertelt: ‘Baas van het verpleeghuis’ #dementie #wanen

Mijn vader zit nu iets langer dan een maand in het verpleeghuis. Hij heeft goede dagen, waarin hij vrolijk en opgewekt is. Hij heeft slechte dagen, waarop hij alleen maar naar huis wil en heel verdrietig en down is. En hij heeft dagen dat hij denkt dat hij de baas van ‘die tent is’. Dan is hij obstinaat, streng en zakelijk. Niet leuk voor zichzelf (onrust) en niet leuk voor zijn omgeving.
Naarmate de dementie vordert, neemt de kans op wanen maar ook op hallucinaties toe. De persoon met dementie gaat dingen zien die er niet zijn of is er bijvoorbeeld vast van overtuigd dat hij – zoals nu – de baas is van zijn woning in het verpleeghuis..

Verschil tussen wanen en hallucinaties

Wanen zijn overtuigingen van bepaalde ideeën, die niet op waarheid berusten. Je naaste kan bijvoorbeeld overtuigd zijn van het idee dat zoekgeraakte spullen zijn gestolen, dat iemand op de televisie persoonlijk tegen haar spreekt of dat hun vader en moeder, die al lang geleden zijn overleden,  echt op hen zitten te wachten met eten.

Bij hallucinaties ziet, voelt, hoort of ruikt je naaste dingen die er niet zijn. Mijn vader kan prachtige beelden of kleuren zien, maar ook heel angstige monsters. Een jas over de stoel kan voor hem een hele enge man zijn. Maar hij kan stemmen horen in zijn hoofd of denken dat een paardje op een schilderij bewegingen en geluiden maakt.

Wanen en hallucinaties bij dementie houden rechtstreeks verband met geheugenproblemen. Als papa niet gelooft dat ik zijn kind ben , beseft hij niet dat ik in zijn eigen jeugd nog helemaal niet geboren kan zijn.

Overtuigd van zijn nieuwe baan

Als papa eenmaal in zo’n waan zit, weet hij echt van geen stoppen meer.  Hij valt uiteindelijk bijna om van de vermoeidheid. Meestal kalmeert hij wel, als wij op bezoek komen. Door rustig met hem te praten over zijn waanidee en door – in dit geval – te zeggen dat hij niet meer hoeft te werken en moet gaan genieten van zijn pensioen. Negen van de tien keer krijgen we hem dan toch terug in het nu en dan is hij vaak opgelucht. Maar deze keer lukte ons dat niet. Sterker nog: hij raakte steeds meer overtuigd van zijn nieuwe baan. Ik filmde een stukje van het gesprek dat mijn zus Nelleke en ik met hem hadden..

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X