skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: “aftakelproces In De Pvc”

Als mijn vader vertelt: “aftakelproces in de pvc”

Papa krijgt steeds meer moeite met converseren. De tijd van zijn ‘lullen als brugman’  is nu echt voorbij.  Hij wil van alles vertellen maar het komt er niet meer uit. Althans, niet begrijpend. Het is best lastig om hem zo te horen. En ik moet echt mijn stinkende best doen om te doen of ik hem begrijp.

Er kunnen bij vorderende dementie problemen ontstaan bij het vinden van het goede woord. Iemand kan dingen die hij ziet of hoort niet meer benoemen. Anderen kunnen nog goede zinnen vormen maar hebben er erg veel tijd voor nodig. Ook worden woorden weggelaten of vervormd tot heel andere woorden.

Het omgekeerde gebeurt echter ook. De persoon met dementie herkent woorden die tegen hem gezegd worden niet altijd en snapt daardoor de boodschap niet. Als mantelzorger merkje dat niet meteen. Maar de persoon begrijpt iets wat gezegd wordt niet (meteen) of doet iets niet wat net aan hem of haar gevraagd is.

In het restaurant van de Hogeweyk hebben we het deze week bijvoorbeeld ineens over het ‘aftakelproces in de pvc’. Bedenk dan maar eens wat je gesprekspartner daar mee wil zeggen.Toch heb ik de indruk dat papa het zelf (gelukkig)helemaal niet meer door heeft. Naar zijn gevoel hebben we een fijn gesprek en daar gaat het om. En ik? Ik mis onze oude gesprekken meer en meer..

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X