skip to Main Content

Als mijn vader: ‘Piekeren’ #alzheimer

De laatste tijd heerst er wat meer onrust in de woongroep van mijn vader. Er is een nieuwe bewoner en die is niet altijd even blij, om het maar netjes te zeggen. Dat maakt de overige bewoners dan ook  onrustig en dat geeft dan weer de nodige effecten die voor de verzorging en voor de familieleden niet heel gezellig zijn.

Mensen met een vorm van dementie hebben geheugen- en gedragsproblemen. Zij zijn steeds minder in staat uit te leggen hoe zij zichzelf en hun omgeving ervaren, wat zij denken, voelen en willen. Door de aantasting van de hersenen gaan zij  ook anders om met hun emoties en stemmingen. Het is dus moeilijk achter hun beleving te komen. Wel geeft het gedrag aanknopingspunten om aan te sluiten bij deze belevingen. Onder een beleving wordt verstaan: de gedachten en gevoelens die iemand op een bepaald moment van zichzelf en/of van zijn omgeving heeft.

Papa sluit zich voor de onrust van de nieuwe bewoner af door bijvoorbeeld strak naar een tv te blijven kijken. Met of zonder geluid maakt voor hem dan niet uit. Ook draagt hij daarom zijn pet binnen. Lekker warm maar ook veilig en beschut. Ik snap het wel. Soms is de onrust namelijk echt niet te harden. Op zulke momenten wordt papa ook heel onrustig en dat uit zich dan weer in vloeken, boosheid, het extreme zoeken naar mijn – inmiddels 7 jaar geleden – overleden moeder maar ook in enorm veel (onnodig) piekeren. Hij voelt dat er iets niet in orde is maar kan niet meer zeggen wat er scheelt. Ik merk dat hij dan vaak aankomt met zorgen van een ver verleden: geldzorgen in zijn geval.

Als ik dinsdag op de groep aankom, is de nieuwe bewoner heel hard aan het roepen en papa roept terug. Ik besluit om de afleiding te zoeken en naar het restaurant te gaan. Als we net aan de koffie zitten, uit papa zijn zorgen over…. de Postbank! 😉

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X