skip to Main Content

Als mijn vader overvallen wordt door de hitte

als mijn vaderElke zondagochtend ga ik bij mijn vader koffie drinken en leg dan meteen even zijn kleren voor de komende week klaar. Dat doe ik omdat hij zich anders nooit meer zou verkleden… Voor ik naar boven vertrek, wil hij eerst even duidelijk maken wat hij wil:

“Geen pak, Mallijn!” Alsof hij ooit nog een pak draagt. Ja vroeger, toen hij vertegenwoordiger was, liep hij áltijd strak in het pak.
“Trui, overhemd én t-shirt graag. En als je die spijkerbroek neemt, dan ook een lange onderbroek want anders krijg ik exceem.”
Ik vraag me hardop af of dat niet veel te heet is. Er wordt een hittegolf voorspelt en dan een thermo onderbroek onder een spijkerbroek? “Hittegolf”, herhaalt hij. “Ja maar dan moet ik me natuurlijk helemaal goed kleden! Dat weet ik nog van uit de tropen. Laagjes dragen. Hoe meer je aan hebt, hoe koeler het is!”

Ik kijk eens in zijn kast en zie dat mijn zus alles weer keurig gewassen en gestreken heeft. Keuze genoeg om de week door te komen. Ik maak voor elke dag een setje van katoenen hemden en broeken en laat de truien achterwege. Daarvoor in de plaats leg wel een spencer en een katoenen vest bij. Voor als hij het dan toch fris dreigt te hebben. En die lange onderbroek leg ik stiekem helemaal achter in zijn kast. De mussen vallen de komende dagen dood van het dak. Op het nieuws hoor ik dat alle hitterecords verbroken zullen worden… Niet écht weer voor thermo ondergoed, lijkt me!

Als ik beneden ben, zegt mijn vader dat hij altijd zo blij is, dat ik zijn kleren klaarleg. “Iedereen zegt altijd dat ik er zo mooi uitzie, hoor Mallijn. Heb je wel die lange onderbroeken klaargelegd en die truien? Die heb ik écht nodig want ik heb het altijd koud.” Ik vertel hem weer dat de weerberichten een hittegolf aangeven en dat hij het vast niet koud zal hebben. Hij kijkt me aan ik zie dat hij er geen barst van gelooft…

Dinsdagmiddag kom ik hem onverwacht op straat tegen. Ik fiets in een zomerjurk, op teenslippers en heb het snikheet. Hij draagt zijn spijkerbroek, t-shirt, overhemd, spencer, vest en leren jasje. Boven op zijn hoofd staat eveneens zijn winterse jagershoedje. Als ik zo eens naar hem kijk, breekt het zweet me nóg meer uit en zie dat het zweet op zijn bovenlip staat. Zijn hoofd is vuurrood. “Pap, wat heb je allemaal aan? Je gaat me toch niet vertellen dat je daar ook nog een lange onderbroek onder aan hebt, hè”, zeg ik voor de grap. Meteen trekt hij zijn broekspijp omhoog en sist: “Ben jij niet goed of zo, met je blote jurk! Natuurlijk doe ik die aan!” En geïrriteerd loopt hij door, mij totaal overrompeld achter latend.

Als ik na een half uurtje klaar ben met boodschappen doen, fiets ik toch nog even naar hem toe. Hij zag hij er namelijk wel érg oververhit uit daarnet…
Als ik binnenkom, zie ik dat hij al andere kleren aan heeft getrokken. Dunnere, zomerse kleding, die ik voor hem had klaargelegd. Ik doe net of ik niets zie en zet een koud glas water voor ons op tafel. Gulzig drinkt hij zijn glas leeg en zegt: “Jeetje, had je me niet even kunnen waarschuwen dat het zó heet zou worden vandaag? Je had totaal de foute kleding voor me klaargelegd. Een lange onderbroek, hoe kóm je erbij met deze hitte! Hahaha, het is wat. Mal kind!”

En zo zitten we er samen maar een beetje schaapachtig om te lachen. Hij omdat ik een mal kind ben en ik omdat hij mal doet en er helemaal niets aan kan doen. Als dit bij mijn kind zou gebeuren zou ik denken: je hebt je lesje wel geleerd maar bij mijn vader is het een ander verhaal. Weer een extra puntje van aandacht!

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X