skip to Main Content

Als mijn vader ondanks alles blijft lachen

Als mijn vader2Mijn vader was en is een rasoptimist. Hij was eigenlijk altijd vrolijk. En vind ik het aandoenlijk om te zien hoe hij ondanks heldere momenten – en de dan toenemende bezorgdheid over hoe hij verder moet – toch zijn stinkende best doet om alles luchtig en vrolijk te houden. Hij doet dat, terwijl ik zie hoe hij worstelt met zijn situatie.

 Neem zijn financiële situatie:

Voor 75 % is hij dat kwijt en heeft hij geen notie meer van banksaldo (plus of min is gewoon hetzelfde), hoe hoog zijn huur is (noemt bedragen van 40 jaar geleden) of hoeveel een halfje brood kost (hij pint daar van te voren 50 euro voor omdat hij bang is  niet genoeg te hebben). Voor de overige 25% is hij zich nog wel bewust van wat er allemaal speelt. En in dat opzicht hebben mijn zussen en ik een harde dobber om zijn zorgen weg te nemen.

Om 06.00 uur in de ochtend gaat mijn telefoon. Ik zie dat het mijn vader is en neem snel op. Voor ik iets kan zeggen hoor ik hem al luid roepen: “Goedemorgen, spreek ik met mijn lieve dochter? Heb je lekker geslapen?” Bijna wil ik terugroepen: “Daar was ik nog mee bezig!” maar mijn vader gaat gewoon in een adem door: “Zeg Mallijn, wat ik me afvraag, kan ik nog pinnen?” En zo kan het gebeuren dat ik hem  op dit (voor mij) bizarre tijdstip  uitleg dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, omdat er ruim voldoende op zijn rekening staat. “Hoe weet je dat?” vraagt hij verwonderd. “Ben je al wezen pinnen?” Ik kan het niet helpen maar schiet in de lach. “Pap, het is midden in de nacht, natuurlijk heb ik nog niet gepind.” Hij schiet ook in de lach en roept: “We blijven lachen, excuus dat ik je wakker belde. Doeii!” En hij verbreekt de verbinding..

Of neem zijn tijdsbesef:

Intens verdrietig kan mijn vader zijn, als hij beweert dat hij één van mijn zussen of broers al in geen weken meer gezien heeft. “Snap jij dat nou? Ben ik soms onaardig geweest”? Gewoonlijk klopt zo’n bewering niet, want dan weet ik dat degene een paar dagen daarvoor nog gezellig op de koffie is geweest. Maar ik vind het naar dat hij vreest dat hij onaardig geweest zou zijn – en dat ze daarom zouden wegblijven. Het kost ons steeds meer moeite om dat hersenspinsel uit zijn koppie te praten. Soms lukt het helemaal niet en dan blijft hij sip ondanks dat hij verzucht: “Nou ja, we blijven maar lachen, he?!”

Of zijn verwondering over afstand en tijd:

Mijn zus Nelleke is op reis in Noord-Amerika. Ze probeert hem vanaf daar echt steeds te bellen, maar door tijdsverschil en het feit dat papa al heel vroeg slaapt, wil het niet echt lukken. Ons contact verloopt daarom  via Facebook of Messenger en we laten dan zoveel mogelijk foto’s en berichten van haar reis aan papa zien. Hij geniet van de foto’s en herkent zelfs nog bepaalde plekken die zij aandoet. “Kijk, dat is Ottawa en de parlementsgebouwen” of “Ik ben nooit echt in New York geweest, jammer.”

En als hij dan een foto van mijn zus ziet, wil hij onmiddellijk met haar bellen. Ik probeer hem uit te leggen dat het daar midden in de nacht is maar het wil maar niet door dringen. “Ja, en? Ik kan toch wel even bellen?”. Ik zeg hem dat het duur is om haar mobiel te bellen en dat hij dat niet moet doen. Het woord ‘duur’ dringt iets meer tot hem door maar hij geeft niet volledig op.” Dus ik kan beter niet bellen? Ik bel haar toch? Zij mij niet!”

Dan gooi ik het over een andere boeg: “Ik weet waar we Nenkie mee kunnen verrassen: een filmpje op Facebook. Dat kan ze zien als ze wakker wordt.” Dat vindt hij leuk en terwijl ik naast hem ga zitten om iets op te nemen verzucht hij: “Tsss.. Mag ik niet eens van haar bellen. Nou ja,  blijven lachen!”

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X