skip to Main Content

Als mijn vader merkt dat ik mijn geduld verlies

als mijn vaderMijn vader krijgt steeds vaker momenten dat hij iets probeert duidelijk te maken en dat ik niet begrijp wat hij precies bedoelt. Niet dat hij niet duidelijk kan praten maar hij haalt zo nu en dan alle zaken door elkaar en dat schept een hoop verwarring maar helaas ook irritaties over en weer.

Dat mijn vader geirriteerd en boos wordt kan ik me voorstellen. Hoe frustrerend moet het zijn om te denken dat je het goed zegt en dat – ondanks verschillende pogingen – je gesprekpartner er geen touw aan kan vast knopen. Vreselijk toch! Het blijft nog steeds wennen om hem zo zien. Mijn vader, die altijd alles wist en nu vaak complete onzin ( sorry dat ik dat woord gebruik ) uitkraamt. Onzin, die er zo stellig uitkomt, dat een buitenstaander vast het idee heeft dat zijn verhaal klopt. Zijn stem slaat dan over van frustatie en zijn hoofd staat op onweer. Hij is dan bijkant een woede aanval nabij.

Dat ik vervolgens geirriteerd raak, irriteert me eigenlijk nog het meest. Ik weet dat hij vergeetachtig is dus waarom verlies ik dan mijn geduld, als hij het even kwijt is? Hij kan er per slot toch niets aan doen?! Ik zweer je dat ik bij een vreemde veel geduldiger zou blijven maar bij hem, mijn vader? Niet dus. Zo bizar! Van de week gebeurde het me weer en dan baal ik zo enorm van de situatie maar bovenal van mezelf. Toch weet ik inmiddels dat heel veel mantelzorgers van mensen met dementie tegen dit probleem aanlopen. #mantelzorgelijk

Hierover nadenkend, herinner ik me een filmpje over een vader en een zoon. Vader probeert zoon iets duidelijk te maken en de laatste vat dat helemaal verkeerd op. Beschamend maar heel herkenbaar. Kijk maar eens:

Ik heb het filmpje inmiddels opgeslagen in mijn favorieten op mijn PC en heb me voorgenomen er regelmatig naar te kijken. Gewoon om mezelf in te blijven prenten dat geduld een schone zaak is en dat mijn vader mijn irritaties niet verdient. In plaats van boos worden zal ik hem omhelsen en een knuffel geven zoals hij dat vroeger als kind ook bij mij deed op de momenten dat ik het even niet (meer) wist. En juist in deze fase verlang ik stiekem terug naar die tijd want god, wat is het moeilijk om te zorgen voor iemand die zichzelf is kwijt geraakt…

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X