skip to Main Content
Als Mijn Vader: Laatste Fase? #alzheimer

Als mijn vader: Laatste fase? #alzheimer

Ik heb het in het begin ooit gezegd, toen ik met de filmpjes over papa begon: Steeds meer mensen krijgen een vorm van dementie. Men weet er veel te weinig van. Ik wil met mijn filmpjes laten zien wat dementie met een mens doet. Alles komt aan bod: de leuke, ontroerende en grappige momenten maar –  hoe schokkend het misschien kan worden – ook de achteruitgang.

We hebben papa deze week al drie dagen heel diep slapend aangetroffen. Wakker maken lukt een of twee keer heel kort – dan zegt hij alleen: “ben moe” – en voor je het weet is hij al weer naar dromenland vertrokken. Hij merkt dan niet eens dat je zijn hand pakt, een kus geeft of tegen hem praat.  Zou dit nu echt de laatste fase van de alzheimer zijn?

Als ik terug denk aan de vele gesprekken die ik de afgelopen zes jaar met lotgenoten over die zogenaamde laatste fase van de dementie gehad heb, herinner ik me dat de meeste mantelzorgers het omschrijven als een fase waarin er vrijwel geen contact meer is met hun naaste. Sommigen gaven aan dat er nog wel herkenning was en bij anderen was dat helemaal niet meer het geval. In alle gevallen waren hun dierbaren heel vaak bedlegerig en sliepen ontzettend veel.

Ik heb vandaag anderhalf uur naast papa gezeten, waarvan hij misschien vijf minuten zijn ogen open had en er iets van herkenning was. Ik hoop dat het niet zo is maar ik ben bang dat de alzheimer mijn vader nu echt aan het inhalen is… Keep you posted!

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X