Als mijn vader het nieuws filtert…

imageDe afgelopen dagen is mijn vader helder. Of dat nou komt doordat hij meer beweging heeft, goed drinkt of gewoon lekkerder in zijn vel zit omdat alles thuis lekker loopt? Geen idee. Wat ik wel weet is dat het ons beide prima bevalt. We hebben namelijk zomaar weer eens een ‘echt gesprek’ over actualiteiten in het nieuws, die hij in de krant leest. “Lekker ‘ouwerwets’ voluit in discussie over binnen- én buitenlandse politiek”, zoals hij dat placht te noemen.

imageMijn vader weet dat ik druk ben met Mantelzorgelijk. En terwijl ik dacht dat hij werkelijk geen idee had waar ik nou precies mee bezig ben, blijkt hij ‘out of the blue’ een hele goede filteraar van nieuwsfeiten! Ik kan de laatste week niet bij hem komen of ik word – zonder te groeten – aan mijn arm naar de eettafel gemanoeuvreerd.

“Dit moet je lezen, Mallijntje!” Mijn naam staat boven het krantenartikel geschreven. En oh wee, als ik niet meteen begin want hij gaat pas zitten, als ik de krant dichtsla en naar hem opkijk…

” Wat vind je daar nou van? Je snapt nu toch wel dat ik niet naar een tehuis ga, als ik dit zo lees! Wist jij dat? Vreselijk, wát een rampspoed voor die arme mensen! Hoor dan!” En dan leest hij me het artikel nog even dunnetjes voor, alsof het over hem gaat.
image

Het artikel vertelt over ene Jan uit Den Bosch – het woord Jan heeft hij vet onderstreept, met pen! – die in een verzorgingstehuis was opgenomen, nadat zijn vrouw Jeanne (68) in 2013 een smak in de keuken maakte en haar heup brak. Zij moest, na een zware operatie, zelf naar een revalidatiecentrum.. “Nou dat kan mij niet gebeuren” zegt hij vervolgens. ” Ik ben nog maar alleen en red me nog prima. En anders heb ik altijd jullie nog!

imageDrie dagen later, als ik bij hem kom voor een afspraak met de casemanager dementie, weer het zelfde liedje. Eerst een krantenbericht – met mijn naam erboven – lezen en dan pas wat anders! Het artikel gaat dit keer over nog niet uitbetaalde PGB’s. Een hot item heeft hij te pakken. Dat vindt hij zelf trouwens ook!

“Nouja! Heb je het wel goed gelezen wat daar staat, Mallijn? Godsgeklaagd is het! En wie betaalt mijn zorg nu? Ik zeker? Een warboel, zeg dat wel. De burger betaalt die rekening altijd! Zeg die wijkzusters maar meteen af! Ze doen niks. Ik heb ze helemaal niet nodig!! Ik kan prima voor mezelf zorgen!”

Ga ik daar nu tegen in? Nee! Sterker nog, ik negeer het want anders wordt hij alleen maar weer onrustig en daarmee dus nog veel warriger.

En mijn vader? Hij is het – als we tien minuten later gezellig aan de koffie zitten – al weer kwijt. Gelukkig maar! Van al die slechte berichten wordt een mens alleen maar chagrijnig!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top