Als mijn vader een keukentafelgesprek heeft #dementie #wmo

12714233_1206437982717620_1564689897_nVanmiddag had mijn vader zijn allereerste keukentafelgesprek met een alleraardigste dame van de gemeente Gooise Meren. Door alle ervaringen van anderen zag ik erg tegen het gesprek op. Iedereen die het nieuws over de WMO de laatste tijd heeft gevolgd, weet dat dit soort keukentafelgesprekken en nieuwe indicatiestellingen voor thuishulp uiteindelijk maar één doel hebben: BEZUINIGEN!

Het gesprek op zich was erg prettig. Mijn vader werd fijn bij het gesprek betrokken en zat duidelijk op zijn praatstoel. Maar hij is natuurlijk niet helemaal op zijn achterhoofd gevallen en wist donders goed waarom deze dame bij hem op visite kwam.

“Mijn dochters doen alles voor me, ik kan helemaal niks meer en kan niet zonder mijn thuishulp” begon hij vrij snel, nadat mevrouw plaats had genomen. “Daarbij heb ik veel voor de gemeente gedaan als voorzitter van de Oranjevereniging, dus kan de gemeente nu wel iets voor mij doen! Weet u wel dat ik daar zelfs voor geridderd ben door onze koningin???”, zei hij vastberaden. De mevrouw hoorde het geamuseerd aan en knipoogde maar eens naar mij en mijn oudste zus Tilleke.

Na de gebruikelijk vragen en antwoorden over zijn kunnen, dagbesteding (die we niet willen), een persoonsalarm (dat we zelf al hebben aangeschaft), eventuele aanpassingen in de badkamer en onze mantelzorgtaken, kwam de mevrouw al snel met een voorstel. Ze rekende wat hardop over het aantal minuten per schoonmaaktaak en kwam tot de conclusie dat het toch wel met minder moest. Ze kwam uit op een half uur minder thuishulp per week.

Nou dacht ik dat snelle besluit te kunnen omzeilen, omdat ik ruim een jaar geleden al uit eigen wil een half uur per week had ingeleverd. Dat was destijds de enige manier, om een vaste thuishulp op een vaste ochtend te krijgen, in plaats van twee maal in de week steeds een ander. Helaas ging die vlieger niet op. Tegenwoordig wordt gesteld dat je huishoudelijk taken in een X aantal minuten moet kunnen doen. Ze kwam écht niet hoger uit. Wel wees ze ons op een mantelzorgcompliment, dat we bij onze gemeente konden aanvragen. En toen was het tijd voor eventuele vragen. Ik had er slechts twee, waarvan ik de antwoorden trouwens ook al wist ;)

Ik vroeg haar als eerste wie er verantwoordelijk is voor de mantelzorgers. Dat is natuurlijk de gemeente! Vervolgens vroeg ik haar wie de dupe zou zijn van deze bezuiniging. Dat zijn natuurlijk de mantelzorgers!

Kijk, ik wil absoluut geen ‘pain in the ass’ zijn, want die mevrouw doet tenslotte ook gewoon een opgelegde taak, om te snijden in de WMO-kosten. Maar als je nou verder helemaal geen gebruik maakt van welke WMO-voorziening dan ook – behalve vier uurtjes thuiszorg  per week –  is het toch van de zotte dat er dan ruim twee uur ( of eigenlijk vier uur) per maand beknibbeld wordt? Met mijn broers en zussen besparen wij het rijk een enorm bedrag door papa – zo lang als wij het volhouden – thuis te laten wonen. We doen wat we kunnen om alles zo soepel mogelijk te laten lopen, zodat papa zich prettig en veilig voelt in zijn eigen huis. We maken roosters en strakke afspraken met thuishulp en thuiszorg, zodat we weten dat er iemand bij hem is en wij op die tijden gewoon kunnen werken en zorgen voor onze eigen gezinnen.

Mevrouw begreep onmiddellijk wat ik bedoelde en beloofde om ons geval te bespreken bij de gemeente. Ik weet dat het niet aan deze dame zal liggen, maar ik ben toch heel benieuwd wat de uitkomst is.

Wordt vervolgd!

Trouwens, ik vergeet nog iets. Mijn vader heeft nog wel een serieuze waarschuwing als hem de hulp wel wordt afgepakt. Hij komt persoonlijk zijn ridderorde inleveren, want dan hoeft hij dan ook niet meer!! (hihihi)

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top